Voorbereiding en samenvatting Kweek 2021

Weet u nog voor 2020 moest ik vogels inzetten met wat betere kopjes. Ik zei toen; Dan moet ik wel oppassen dat ik de vorm niet kwijtraak en ik moet opletten op de bevedering. De combinatie met andere vogels hebben wel betere kopjes naar voren gebracht. Alleen zijn sommige vogels nu wel mooi met een goede body, maar ze kunnen nog korter. Ook de bevedering verdiend bij sommige vogels nog wel wat aandacht. 
2 november 2020
Ook nu lijken de vogels super fit. Op advies van Drs. Oranje geef ik vanaf 15 november tot 15 december voor de zekerheid nog wel weer een kuur met sulfatraxx en Coxxinox. 5 dagen sulfatraxx, 2 dagen niets en dan weer 5 dagen sulfatraxx. Dan weer 2 dagen niets en dit tot 15 december. De kuur sluit ik af met 2 dagen Coxxinox. Verder gedurende deze periode dien ik weer extra vitaminen toe; Topet Aminovit.

Het is vandaag 10 november 2020.  
Zoals ik al zei; De vogels lijken in prima conditie en de ontlasting op de zitkapjes is prima. Vorige week voor eerst het licht opgevoerd met een half uur. De vogels zitten nu al bijna 2 maand op zo’n 11 uur licht. Dit ga ik weer wekelijks met een half uur opvoeren tot het begin van de kweek zo vanaf de Kerst. Zondag ga ik met de kuur beginnen, maar ook met de Aminovit. Dit jaar de kuur voor het laatst of blijf ik dit elk jaar doen??. Daar ben ik voor mezelf nog niet helemaal uit. Ben geneigd dit elk jaar te doen. Na de kweek en voor de kweek. (dit doe ik omdat ik toch deelnam aan meerdere tentoonstellingen, waardoor de kans op Atoxoplamose toch aanwezig is)
Verder zoals ik al zei een maandlang voor de kweek om de dag een extra vitaminekuur. Alleen geen 10 gram zoals het eigenlijk  hoort maar 8 gram per kg eivoer en dan 3 keer per week. Vanaf het begin van de kweek breng ik dit terug naar hooguit 4 gram per kg eivoer. De vogels worden anders veel te gek. Dit gaat dan echt ten koste van de kweek. Sommigen poppen zaten vorig jaar 16 dagen nadat de jongen geboren waren gewoon alweer te nestelen in de voerbak of probeerden de jongen uit het nest te drukken. Zolang de poppen straks op de eitjes zitten krijgen ze nu hooguit 1 keer in de week wat eivoer. Waarom deze Aminovit. Omdat de vogels vanaf oktober tot aan het eind van de kweek in maart in de schuur zitten. Grotendeels onder kunstlicht. Hierdoor missen ze met name vitamine D (zonlicht.) Bovendien iets extra’s in deze, voor vogels, toch wel zware kweekperiode kan zeker geen kwaad. Ik kan bijna niet meer wachten om te beginnen. Een welkome afleiding  in deze nare “Coronaperiode”. Geen onderlinge TT, geen Districts TT, geen Rayon, geen Zwolle en vooral weinig echt contact met collega-kwekers. Net op TV gehoord dat er een vaccin is. Zou het dan volgend jaar weer kunnen???   

18 november 2020 Nieuwe verlichting. De oude dagverlichting lampen vervangen door nieuwe daglicht ledverlichting. Zie hiervan de foto’s bij deel 1.

2 januari 2021 
Inmiddels alles gekoppeld.

15 januari 2021. Even een tussenbalans van de 15 koppels; 
6 koppels met jongen en 9 koppels met allemaal onbevruchte eitjes. Kan niet echt zeggen dat dit een goed resultaat is. 

16 januari 2021
Als je veel tijd over hebt ga je ook veel nadenken. Wat heb ik anders gedaan dan andere jaren? Het enige wat ik veranderd heb is de verlichting. Ik heb een redelijk geïsoleerde schuur, maar nog een ouderwets raam van enkel glas. Daarom plak ik daar tijdens de kweek altijd enkele laagjes doorzichtige dubbele folie voor. Hierdoor komt er altijd nog wat extra daglicht naar binnen. Dit jaar voor het eerst hierover een laag ondoorzichtige folie overheen geplakt. Daarom kreeg ik alleen maar licht van de nieuwe daglampen. Dacht dat dit voldoende was. Dit voor de 2e ronde toch maar gauw weer veranderd zodat er ook weer extra daglicht binnenkomt. Of dit de reden is?? Zie foto 3 van de verlichting met daglicht bij de kweek 2021 deel 1.   

4 februari 2021
. Gaat het nu eindelijk lopen? Ja maar ook weer een domper. Van koppel nr. 6 stonden de jongen op het punt om uit het nest te gaan. Tot mijn grote verdriet hing 1 jong 2 februari op de kop naar beneden vast aan het nestje. Helaas was ik te laat. Met de overige 2 kuiven gaat het prima.
Nu het goede nieuws; Jongen uitgekomen van koppel 1 en van koppel 2. Op dit moment heb ik dus van de15 koppels 9 koppels met jongen. 1 koppel met 3 bevruchte eitjes die nog uit moet komen en 2 koppels waarvan vandaag het 3e eitje is gezet. Koppel 3 gekoppeld met man 8fuh 2019 320. 

6 februari 2021 Hoeveel pech kun je hebben. Vanavond de nestjes gecontroleerd. Alles prima met de pasgeborenen. Had ik echter een domper op 4 februari. Ook nu weer dikke pech. Zie de foto bij koppel 1. Bij de nestcontrole zag ik een van de jongen aan de buitenkant van het nest hangen.  

Even voorlopig verslag van de kweek van 2021 tot nu toe.

De 1e ronde ronduit heel slecht. Van de 15 koppels waren er maar 6 met bevruchte eitjes en jongen. Nu is het wel zo dat eigenlijk de 1e ronde bij mij meestal wel minder is. Wij willen de vogels maar sturen he. Heeft dat te maken met het licht???? Voor het eerst nu verlichting met ledlampen. Nou daar kan het denk ik niet aan liggen, dat geloof ik niet zo. Ik denk eerder dat ik de rustperiode niet naar 11 uur maar naar 10 uur terug moet brengen. En dan in zo’n 8 weken het licht steeds iets opvoeren tot ik op zo’n 15,5 uur licht zit voor ik ze ga zetten. Ook probeer ik daarnaast zoveel mogelijk daglicht op te vangen. Een 2e fout is na de strenge selectie in 2020 heb ik eigenlijk te veel te jonge vogels geselecteerd. Dat betekent wel dat als je de verlichting gaat opvoeren deze jonge vogels ook meegaan met het licht. Als het dan misgaat moet je er ook niet raar van opkijken. Een positief punt op dit moment is toch wel dat ik nu van 14 koppels jonge vogels heb. Alleen van koppel nr. 3 niet. Zie verder de teksten bij de vogels kweek 2021deel 1 en 2.
NOG 1 TIP Blijf altijd rustig. Als het niet goed gaat, ga dan niet met je vogels trekken. Geef de vogels de tijd dan komt alles vanzelf. Het liefst kweek ik met vogels van 1 jaar oud. Vraag altijd bij aankoop van een nieuwe vogel wanneer deze geboren is!!!!.   
1 Bij sommige koppels heb ik het babykooitje gebruikt. Zie foto bij koppel 4 en koppel 8. Daarna pop met jongen even in babyvlucht geplaatst. Gelukkig heb ik de tijd om ze vaker per dag in de gaten te houden om te zien of ze de jongen niet plukken.
2 Ook heb ik mannen op het moment dat de jongen op het punt stonden het nest te verlaten  er weer bijgeplaatst en een 2e nestje in de broedkooi gehangen. Zie ook de foto bij koppel 15. Zorg dan wel steeds voor voldoende nestmateriaal, want sommige poppen beginnen te plukken als ze niet voldoende materiaal krijgen. Nadeel is dat als de pop in het nieuwe nest eitjes legt (meestal de 23e of 24e dag) dat de jongen ook in dit nest gaan zitten en de eieren besmeuren of beschadigen. Daarom is het zaak als de pop het 1e eitje legt deze zo snel mogelijk te verwijderen. Prima voordeel hiervan is dat bij het 4e eitje je dan de jongen met de man in een babyvlucht kunt zetten. Dan zijn de jongen zo’n 26 a 27 dagen oud. De mannen van koppel 1 en koppel 15 bijvoorbeeld voerden ook in de babyvlucht de jongen prima. Let op als je de 2e ronde een andere man bij de pop zet dan is het 9 van de 10 keer zo dat ze niet meevoeren. (mijn ervaring) 
Ik heb bijna altijd de eitjes geraapt. Alleen niet bij de laatste ronde van Koppel nr. 1 , niet bij koppel nr. 2, niet bij koppel nr. 4 de 2e ronde. Bij koppel 4 zie je dat dat nagenoeg niets uitmaakt. 3 jongen kwamen gewoon op delfde dag uit.
3 Meestal controleer ik de eitjes op de 8e dag of ze bevrucht zijn. Gewoon het eitje tussen je duim en wijsvinger voor de TL-buis houden. Schijnt het eitje door dan is het onbevrucht. Is het eitje donker en kun je er niet doorheen kijken dan is ie bevrucht. Zijn de eitjes geen van allen bevrucht dan verwijder ik direct het nest met de eitjes. De pop laat ik dan 5 dagen zonder nest in de broedkooi zitten en plaats er dan weer een man bij. Op dit moment 3 maart heb ik nog 5 poppen op eitjes zitten en 9 op jongen.
TIP 2 Soms maken poppen mooie nesten. Als je dan 3 of 4 jongen hebt kunnen deze nesten wel eens heel erg krap zijn. Meestal leg ik dan op de 10e dag een nieuw kant en klaar nestmatje in het nest. Dan is het nest veel ruimer. Denk eraan doe dit NOOIT LATER. Het kan dan zijn dat een jong in paniek uit het nest springt en elke keer dat je het terug legt er weer uitspringt. Dit jong kun je dan meestal wel afschrijven.  

Situatie vanaf 13 maart; 

Koppel 1 op 3 jongen. 14 maart inmiddels geringd. 22 maart. Gaat prima.
Koppel 2 op 5 eitjes. Zo te zien zeker 3 bevrucht. 15 maart 2 jongen uitgekomen. 22 Maart. Denk morgen ringen. 
Koppel 3 Heeft laatste ronde gehad (geen jongen) Weer in grote vlucht.
Koppel 4 met 3 jongen. 1 jong ligt onder pop van koppel 6. 14 maart Jongen in babykooi. 18 maart jongen naar babyvlucht.
Koppel 5 Op 3 eitjes. 17 maart Lijken er 2 bevrucht. Moeten 23 maart uitkomen.
Koppel 6 met 2 jongen en 1 van koppel 4. 17 maart. Staan op punt uit te vliegen. Man erbij geplaatst. 22 maart. Jongen vandaag met man naar babyvlucht. 
Koppel 7 Heeft laatste ronde gehad. 3 jongen. Weer in de grote vlucht.
Koppel 8 In totaal 5 jongen. 1 jong ondergelegd bij pop koppel nr.13. 17 maart Inmiddels uit nest. 22 maartJongen met man naar babyvlucht.  
Koppel 9 op 3 jongen. 17 maart. Staan op punt nest te verlaten. Man erbij geplaatst22 maartMan voert prima mee.
Koppel 10 met 3 jongen onder pop koppel 1. 14 maart geringd. 22 maart. Gaat prima. 
Koppel 11 op 4 eitjes. 11/12 maart. Pop gaat maar zo van eitjes af???? Eitjes nergens onder kunnen leggen. Weer in de grote vlucht.  
Koppel 12 op 3 jongen. 17 maart inmiddels geringd. 22 maart. Helaas 1 jong bleef toch wel achter. Lag vandaag dood onder andere 2 jongen. Zijn ook wel 2 x zo groot.  
Koppel 13 op 2 jongen. 17 maart. Staan op punt nest te verlaten.  Man erbij geplaatst. 22 maar
t met man naar babyvlucht.  


Koppel 14 met 3 jongen. 17 maart zitten inmiddels in babyvlucht. Pop weer in grote vlucht.
Koppel 15 op 4 eitjes. Vandaag 13 maart in de avond 3 jongen uit. 14 maart zie 4 jongen liggen. 17 maart. Pop voert prima. 22 maart.  4e jong heeft het niet gered.

15 maart; Weer 3 buisjes Dutchy's besteld. 1 boven de broedkooien 1 t/m 9 gelegd. (Zie 2e foto hieronder) 1 boven de broedkooien 10 t/m 15  en weer 1 in het midden van de kleine vluchtjes 1 t/m 8. Misschien moet ik hier mee doorgaan en in de toekomst geen andere middelen meer gebruiken. 

Zit nu op zo’n 50 jongen. Voor mij zit het seizoen er bijna op. Ruimte om meer te kweken heb ik niet. Bovendien denk ik dat het ook genoeg is geweest voor de vogels. Sommige mannen in de voliere verliezen zelfs al staartpennen. Alleen moeten morgen nog  de laatste 2 jongen uitkomen van koppel 5.  

24 maart Laatste 2 jongen van koppel 5 uitgekomen. Vanmiddag enkele foto's gemaakt. 

Grote schrik vanmorgen 29 maart. Pop van koppel 5 zat op de grond in een hoekje en had het heel slecht. Was vol op aan het persen. Gewoon een vaste laag poep aan de cloaca. Dat ik dat niet eerder gezien heb neem ik mezelf wel kwalijk. Direct met wat lauwe ontsmettingszeep losgemaakt. Pop teruggezet maar ging het 1e half uur niet op nest. Jongen lagen meer dood dan levend in het nest. Dus hoelang was dit al het geval. Ik denk weet je wat ik zet de man erbij kijken wat er dan gebeurt. En zie pop ging eigenlijk onmiddelijk op nest zitten en wilde gevoerd worden door de man. Deze heb ik de pop niet zien voeren. Uiteindelijk de man weer weggehaald. Vanavond pop de bedelende jongen toch weer zien voeren. Hopen dat dit goed afloopt.

 Ook weer 3 van de laatste kuifjongen op foto gezet. 

31 maart. Ben denk ik net op tijd geweest met pop van koppel 5 lijkt nu prima te gaan. Vandaag 31 maart beide jongen geringd. Mooie volle krop.

Vandaag 17 april gaat prima met de jongen van koppel 5. Zijn inmiddels 25 dagen oud. Zie foto met tekst hieronder. 

In de toekomst dat weet ik zeker zet ik de mannen bij de pop als de jongen zo’n 18 a 19 dagen oud zijn. Dit is mij uitstekend bevallen. Geef vooral voldoende nestmateriaal. Er is op deze manier geen enkele pop geweest die de jongen heeft geplukt. Meestal met de 23e of 24e dag zie je dan het eerste ei en meestal rond de 25e of 26 e dag het 3e ei. De volgende dag zet ik dan de jongen met de man in een babyvlucht. Zie de foto's hieronder. 

Situatie per 31 maart.

Zie pop met man van koppel 15. Zitten in broedkooi 8 en 9. Rechts ziet u het nest met de 2 jongen. Links de man. Tussen man en pop in ziet u het nieuwe nest dat al bijna klaar is. Hier ziet u ook 1 jong in zitten. Jongen zijn vandaag 19 dagen. Heb man al zien voren.

Pop links. Man onder witte voerbak. 2 jongen rechts op stok en nog 2 kuifjongen in nest. Als 3e ei is gelegd gaan jongen met man naar babyvlucht. Vandaag 22 maart alle jongen met man naar babyvlucht. Eitjes laat ik niet meer uitkomen. Zit nu aan de 50 jongen en de ruimte voor meer ontbreekt.

24 maart. Jongen met de 3 mannen van de koppels hierboven in de babyvlucht.

Jongen van koppel 9. Toen jongen uit nest gingen pop met man geplaatst in broedkooi 7 en 8. Pop zit nu 24 maart op 1e ei. Deze laat ik niet meer uitkomen.

Nog wel heel jong. Ziet er wel veelbelovend uit.

Deze oogt al wel mooi. Goed kopje. Lekker vol en kort.

Dit is een mooie volle man met goede bevedering en kop.

Zo ziet oude nestje van koppel nr. 2 eruit nadat de jongen zijn uitgevlogen. Pop heeft inmiddels nieuw nest. Eitjes laat ik niet meer uitkomen. U ziet hier alleen nog enkele Dutchy's. Hebben hun werk goed gedaan. Luis concentreert zich meestal onderin nest op 1 plek.

Jong van koppel 10.

Ben wel heel erg benieuwd hoe deze 3 er later uitzien. Ze hebben het korte van de moeder en als ze het volle van de vader krijgen???. Zijn vandaag 6 april 29 dagen oud.

Jong van koppel 15

Verhouding lijkt wel goed. Jongen zijn vandaag net 28 dagen oud.

Jonge man koppel 6

Goede volle man met goede kuif en goede bevedering. Moet iets korter.

Jonge pop van koppel 15.

Ziet er veel belovend uit. Mooi kort en vol

Situatie per 31 maart.

Zie pop met man van koppel 1. Zitten in broedkooi 2 en 3. Pop heeft jongen van koppel 10 perfect grootgebracht. Alle 3 kuifjongen. Ook hier man erbij geplaatst toen jongen nog in nest zaten en zo'n 18 a 19 dagen oud waren. Zijn vandaag 31 maart precies 24 dagen

Pop links in nest. Man rechts achterin. 1 jong in het midden op stok. 1 jong achter waterflesje en bruine kuifjong op de bodem bij eivoer bakje. Als 3e ei is gelegd gaan jongen met man naar babyvlucht. Vandaag 22 maart alle jongen met man naar babyvlucht.

Je ziet hier nog net het kopje van de pop tussen de jongen uitkomen.

Nog wel heel jong. Kan ik nog weinig van zeggen. Wel kort.

Oogt wel redelijk. Bevedering nog afwachten.

Ook dit wel een leuk vol popje met goede kop.

Jong koppel 12. Beiden zijn nu 27 dagen. Ben wel benieuwd. Ogen zo wel redelijk.

Jong van koppel 10.

Jong van koppel 15

Jonge man koppel 6

Dit is ideale man voor wat betreft vorm en lengte. Goede kuif. Helaas is hier de bevedering weer niet goed.

Jonge man van koppel 15.

Ziet er goed uit. Mooi vol en goede kuif. Lengte redelijk goed.

Zie pop met man van koppel 5 met de 2 jongen. Gaat prima. Man 11 april er weer bijgeplaatst. Foto van vandaag 17 april. Jongen zijn nu 25 dagen oud. Pop heeft vandaag 2e ei in nest gelegd. Direct weer vervangen door kunsteitje. U ziet het kuifjong gewoon nog in het nest op de eitjes zitten. Ook deze eitjes laat ik niet meer uitkomen. De man voert nu de jongen al volop mee.

Man rechts op gritbakje. Pop direct met jong daarachter. Van 1 jong ziet u links nog net de staart. Naast het waterflesje. Als 3e ei is gelegd gaan jongen met man naar babyvlucht. Vandaag 22 maart alle jongen met man naar babyvlucht.

Ik heb voor de jongen dan 2 schaaltjes met eivoer staan. Hierdoor doe ik dan een paar schepjes gemalen zaad. En uiteraard ook gewoon zaad. Verder verstrek ik als ze jong zijn veel trosgierst. Ook hang ik dan op meerdere plaatsen flesjes drinkwater. Zodat ze eerder kans hebben water te vinden.

Jongen zijn nu 27 dagen oud he. Als pop 3e ei heeft gelegd gaan jongen naar babyvlucht.

Nog wel heel jong. Oogt wel redelijk vol. Afwachten.

Ook deze oogt redelijk. Mooi vol en redelijk kort. Kopje wel goed.

Mooie volle vogel. Kopje en bevedering redelijk. Mag iets korter

Jong koppel 12

Jong van koppel 10.

Jong van koppel 15

Jonge man koppel 13

Redelijk vol. Goede kuif en goed van lengte. Bevedering ook wel goed.

Jonge pop koppel 5

Ziet er wel goed uit. Kuif en vorm goed. Bevedering goed.

Helaas. Toch weer pech. Hoe deze mooie jonge vogel het voor elkaar heeft gekregen begrijp ik nog steeds niet. Of deze vast heeft gezeten tussen het stokje of de opening voorin? De hele rug zat onder het bloed. Dit is me in die 6 jaar dat ik deze eivoersilo gebruik nog nooit voorgekomen. Dit is de middelste man van de foto's hierboven van koppel 15.