Er is geen video geplaaatst

Dit vond ik een hele mooie vogel die ik zag op de Twentse Glosterdag 2018. Ik moet dus nog heel veel werk verzetten om ze zo te krijgen.

Dit vond ik een hele mooie vogel die ik zag op de Twentse Glosterdag 2018. Ik moet dus nog heel veel werk verzetten om ze zo te krijgen.

Voor 2019 heb ik toch een paar nieuwe vogels ingezet. Met name om de koppen beter te krijgen. Moet oppassen dat ik de vorm niet kwijtraak en ik moet opletten op de bevedering. Ook moet ik er zo langzamerhand rekening mee houden dat dit het laatste jaar gaat worden dat ik nog kan kweken met de vogels die ik al gebruik sinds 2015. Hieronder ziet u de koppels die ik ga gebruiken.

Vandaag 26 december zitten de meeste koppels al op eitjes. Ik heb de meeste koppels op 17 december bij elkaar gezet.

Ik zet de kleine tegen de bredere koppen. Mooiste is uiteraard klein, vol en goede koppen.
Goed bevederde vogels tegen minder goed bevederde vogels. Mooiste is uiteraard dat beide vogels een goede bevedering hebben.
Vogels die ik gebruik moeten in elk geval een redelijk tot goede body hebben. Liefst beiden een goede body.
Ook probeer ik zoveel mogelijk klein tegen groot te zetten. Liefst moeten beiden zo klein mogelijk zijn.   

Wel zoals altijd houd ik u op de hoogte van mijn jongen in 2019.  

Het is nu 12 januari 2019.

Ik heb 13 koppels gezet Hiervan hebben 5 koppels wel eieren gelegd, maar deze waren allemaal schier. De overige koppels hebben wel jongen of meerdere bevruchte eitjes die nog uit moeten komen. In totaal zo'n 57 eitjes waarvan iets meer dan 30 bevrucht. Dit betekent dat de 1e ronde een bevruchting gaf van zo'n kleine 60%. Of de uitkomst ook 60 % wordt is nog niet zeker.

Dit komt wel overeen met andere jaren. De 1e ronde gaat meestal wat minder. Afwachten maar.

Het is nu 1 februari. Ik heb inmiddels zo'n 42 jongen. Hiervan zijn er inmiddels 30 geringd.    Van 3  koppels wil ik nog jongen hebben. Ik kweek vanwege mijn beperkte ruimte eigenlijk altijd maar 50 jongen. Ik bestel ook altijd maar 50 ringen. Soms heb je weleens dat je perse van 1 koppel jongen wilt hebben. Indien noodzakelijk gebruik ik dan ringen die ik van voorgaande jaren heb overgehouden. Daarom kijk ik ook bij de laatste 3 koppels bij welke ik denk het meeste belang te hebben.

Het is nu 6 februari. Ik kan niet zeggen dat de kweek van een leien dakje gaat. Jonge poppen gaan van de eitjes af. Gelukkig kan ik ze wel weer bij reservepoppen kwijt of onder andere poppen. Zie verhaal koppel 7 en 8. Zie ook verhaal van koppel 2. Van de 5 jongen nog maar 1 over. Ik had 4 blauwe jongen en 1 groene. Alleen het groene jong is nog over. 1 jong lag dood op de zandlade. Dat kan gebeuren. Maar nadat ik ze geringd had zijn alle blauwgrijzen een voor een dood gegaan. Rara. Ligt dit aan de combinatie??? De poppen voerden gewoon goed.  

Het is nu 29 maart. Het eindresultaat is 54 jongen. In totaal heb ik zo'n 115 eitjes gehad. Van deze waren er zo'n 62 bevrucht. Hiervan zijn er uiteindelijk 57 uitgekomen. Na verloop van tijd zijn er toch nog 3 jongen overleden. Alles bij elkaar een bevruchting van zo,n 54 %. Niet echt goed. Het positieve is wel dat ik van alle gezette koppels (behalve koppel 1) jongen heb. Als ik dit gemiddeld van 16 koppels neem heb ik gemiddeld een aantal jongen per koppel van 3,375 over gemiddeld 2 ronden. Met enkele koppels heb ik maar 1 ronde gekweekt. Dit ook omdat ik altijd maar 50 ringen bestel, zoals ik al eerder aangaf vanwege de ruimte.

Ik heb enkele hele mooie jongen gezien. Wat opvalt is waar ik al bang voor was; De meeste vogels zijn nu "Te lang" De koppen zijn over het algemeen wel beter dan voorgaande jaren. Over de body heb ik niets te klagen. Binnenkort zal ik enkele foto's van de jongen op de site laten zien.        

Koppel 1 Man 8fuh 6

Deze man gebruik ik al sinds 2016 voor de body en goede bevedering. Nadeel heeft maar een heel smal kopje. Deze man werd 3e op de Postuurshow in Nieuw Heeten 2015. 5 December 2015 op de Rayonshow van de Post. Club Oost Ned. kreeg hij 92 punten. Goede kop en hals. Goede ruglijn en mooie lichaamsvorm. Goede pootstand.

Koppel 2

Deze man heb ik erbij gehaald. Heeft een goede kuif en ook een redelijke body. Mag iets meer in de rug hebben. Ben benieuwd wat hier uitkomt.

Koppel 3 Man 8fuh 37

Deze man geeft altijd kleine volle jongen. Dit kleine wil ik er wel inhouden. Deze corona man haalde 91 pntn op de Rayonshow Oost Nederland in 2015.

Koppel 4. Man 538. Zoon van man 8fuh 37 hierboven. Man 8fuh 538.

Deze corona had op de onderlinge clubshow 91 punten. Nu op de Rayonshow 90 punten. Kuif Laat pitje zien. Kop kan nog breder. Goede vorm en volume. Jammer gebroken staartpen.

Koppel 5 8fuh 507

Op onderlinge 92 punten. Kreeg 14 punten voor bevedering. Goede vorm in borst, Op Rayonshow O. Ned 91 punten. Mooi type Kop kan iets breder.

Koppel 6

Deze man heb ik erbij gehaald. Heeft een goede kop en een goede volle body. Is wel wat lang. Ben benieuwd wat hier uitkomt.

Koppel 7Man 8fuh 504

Deze man werd in Nieuw Heeten op de Jongvogel Postuurdag als 3e geplaatst.

Koppel 8 Man 8fuh 27

Deze man had 92 punten op onze clubshow.

Meestal heb ik een aantal reservepoppen over waar ik nog niets mee kan. Deze doe ik dan in een ruime volière van 1.20 meter. En doe er een man bij. Als ik geen nestmateriaal verstrek gaan de poppen elkaar volop beschadigen Daarom plaats ik gewoon meerdere nestkastjes.

Koppel 9 Man 8fuh 528

Deze Consort man werd eerste bij de licht bonte schimmels Op de Jongvogelpostuurdag in Nieuw-Heeten in 2018.

Had 1e ronde 4 eitjes. Alles echter onbevrucht. 2 bevruchte eitjes gegeven van pop van koppel 2. Deze pop had 5 bevruchte eitjes. 2 eitjes zijn gewoon uitgekomen. Beide jongen had ik echter al geringd en ineens rond 10/11e dag gingen ze gewoon dood. ???? Zie ook verhaal koppel 2. Dit waren wel 2 blauwen.

Deze pop heb ik erbij gehaald. Heeft een goede kuif en ook een redelijke body. Is ietwat te lang. Ben benieuwd wat hier uitkomt.

Pop 8fuh 207. Vorig jaar deed pop niets. Nu 5 eitjes. Zo te zien 5 bevrucht. 2 bevruchte eitjes ondergelegd bij pop koppel 1 . Had nl alle eitjes schier. 4 jongen over. 1 lag dood op zandlade.

Deze pop kreeg op de rayonshow Oost Ned 92 punten. Goede kop. Mooi type vogel. Op de onderlinge TT kreeg deze 91 punten.

Pop 8fuh 510. 1e ronde 5 eitjes. Inmiddels liggen er 3 jongen. 2 kuiven en 1 gladkop. Inmiddels geringd en op stok.

Niet naar TT geweest. Is wel leuke kleine volle vogel.

Pop 8fuh 220

Niet naar TT geweest.

8fuh 529. Nu 5 eitjes. Zo te zien zeker 3 bevrucht. Inmiddels 3 jongen geringd en op stok.

Deze vogel werd op de jongvogel Postuurdag niet geplaatst. Nu op de Rayonshow werd ik beloond voor mijn vertrouwen in deze vogel. Werd ie toch mooi Raskampioen.

Pop 8fuh 204 Foto komt nog. Pop zit echter al op eitjes, vandaar deze foto. 5 eitjes. Inmiddels liggen er 3 jongen. Inmiddels 2 geringd en op stok. Laatste uitgekomen jong heeft het niet gered.

Op rayonshow 2017 90 punten. Goed type.Kuif moet gladder. Gebroken staartpen.

Pop 8fuh 226. 1e ronde 4 eitjes. Alles onbevrucht.

Op Post. O. Ned. 91 punten. opmerkingen; Kop kan groter. Goed gevormd.

Pop 8fuh 534. Pop had 4 eitjes. Man ging echter plots steeds slechter zitten. Heb "m ook niet echt volop zien paren. Had er niet veel vertrouwen meer in. Blijkt ook wel. Ineens lag hij dood in de broedkooi. De eitjes waren schier.

Deze vogel had op de onderlinge clubshow 91 punten. Kop vrij goed. Vorm kan nog wat meer volume hebben. Op de Rayonshow 90 punten.Kuif moet gladder. Vorm in borst kan nog wat beter doorlopen. Staart beschadigd.

Op de 1e foto ziet u dat er volop gevoerd wordt. De pop onder het witte bakje hoort bij de jongen rechts op de foto. Rechts bovenin zit nog een kuifpop die ik regelmatig zie meevoeren. De man op het nest bekijkt zijn pleegjongen. Verder links in de volière zitten nog 2 poppen samen op een nest.

Pop 8fuh 219

Niet naar TT geweest.

2e ronde man 8fuh 522. Inmiddels 4 eitjes. 7 maart. Opnieuw alles schier.

Heel raar??? 4 jongen, waarvan 1 groene en 3 grijsblauwen. Nadat ze geringd waren zijn alle blauwen doodgegaan. En dit terwijl volgens mij de poppen uitstekend voerden. Rara???? Heeft dit te maken met de combinatie??

2e Ronde. 4 eitjes 3 jongen. Allen geringd en op stok.

4 eitjes. 4 jongen. Vooral de 1e kuif op de foto lijkt een hele mooie vogel.

Maandag 4 februari koppel weer opnieuw gezet. 6 februari nest al klaar. Totaal 4 eitjes. Vandaag 22 februari 3 uitgekomen. 3 jongen inmiddels allemaal op stok.

2e ronde man 8fuh 507. Zie man koppel 4. 4 Eitjes waarvan 3 bevrucht. 3 jongen uit. 1 Heeft het niet gered. Andere 2 jongen staan op punt op stok te komen.

2e Ronde deze man erbij geplaatst. Zie man koppel 8. 5 eitjes, waarvan 4 bevrucht. Pop ging plotseling op 11e/12e dag van eitjes af. 1 februari eitjes ondergelegd bij reserve poppen. Eitjes waren steenkoud. Eitjes zijn allemaal uitgekomen. Zie foto's hieronder van de pleegouders. 1 februari uitgekomen. Afwachten. Het is nu 6 februari en de pleegouders doen het zo te zien goed. Inmiddeels heb ik deze jongen op stok.

Hier ziet u 2 van de 4 jongen liggen.

1e ronde 4 eitjes 2 uitgekomen. Geringd en op stok. Nu 2e ronde 4 eitjes en 3 bevrucht. 7 Maart. Inmiddels 2 jongen. Waarom de 2 andere eitjes niet zijn uitgekomen laat ik u zien in het filmpje hieronder.

Nooit laat ik de mannen en poppen bij elkaar nadat de eitjes zijn gelegd. Alleen bij dit koppel had ik een uitzondering gemaakt. De mannen zet ik pas weer terug bij de poppen op de 20e dag. Over het algemeen voert de man dan vanaf de 2e dag de jongen mee en kan de pop verder bouwen aan een nieuw nest. De man kan ik dan later, samen met de jongen in een babyvlucht zetten.