31 maart 2020.

Hieronder wil ik u laten zien dat het gewoon goed gaat met de vogels. Het kweekseizoen is bijna voorbij. Op dit moment heb ik nog 1 pop op 2 kuifjongen zitten. (foto 16 en 17) Jongen zijn nu 12/13 dagen oud. ( En 1 vogel heeft nu het 3e ei gelegd. Die laat ik nog uitkomen. (Zie foto 14 en 15).

Van de poppen die de kweek inmiddels achter zich hebben wilde ik er een 5tal bij elkaar in 3 broedkooien zetten. De tussenschuiven weggehaald. Maar die poppen takelden elkaar zo toe dat ik ze tijdelijk toch maar weer apart alleen in een broedkooi heb geplaatst. Het resultaat ziet u hieronder foto 1 en 3. Ze gaan gewoon verder met het leggen van eitjes in de voerbak. Als ik wil kan ik zo verder met deze vogels, maar mijn principe is 2 ronden. Dit heeft uiteraard ook te maken met  de ruimte die beschikbaar is. 

De pop op foto 2 heeft 2 jongen. Zo ongeveer 24/25 dagen oud. U ziet ze zit alweer in de voerbak en had vanmorgen een ei. Ik hoop dat de jongen zelf uit het bakje in de babykooi gaan eten.
Foto 4 is ook wel mooi. Deze pop heeft 9 jongen gehad. !e ronde ronde 5 jongen, waarvan 2 grootgebracht door een andere pop en de 2e ronde 4 jongen. Dit is gewoon het laatste jong die nog steeds bij zijn moeder zit. Zijn 3 overige broertjes of zussen zitten al een dag of vijf zelfstandig bij andere jonge vogels. Dit jong verrekte het gewoon om zelf te eten. Zijn moeder zit inmiddels alweer op 5 eitjes. Na het 3e eitje voerde de pop niet meer. En zie ineens kan het jong wel zelf eten. Denk over 2 dagen naar de andere jongen. Overigens laat ik dit nest niet meer uitkomen en vervang ik de eitjes door kunsteitjes.

De vogels van de 1e ronde (ruim 60 dagen oud) heb ik apart op de zolder zitten bij mijn moeder. Dit is een voliere van 3 meter lang, 2 meter hoog en 1 meter breed. Zie foto 5 en 6.
Hier zitten ook enkele oudere mannen bij.  

Nog even over de ontlasting van begin februari. Foto 7 laat de goede ontlasting van de kweekvogels zien zoals het hoort te zijn. Foto 8 was van enkele vogels met de slechte ontlasting. Foto 9 toont inmiddels weer de juiste ontlasting van deze vogels.

Inmiddels toch zo'n 45 jongen. Nog even het laatste nestje afwachten. Binnenkort zal ik de 1e foto's laten zien van de jongen van de 2e ronde.

Zo'n 15  jongen inmiddels verkocht. De jongen op de foto's heb ik nog.

foto 1

foto 4

foto 7

foto 2

foto 5

foto 8

foto 3

foto 6

foto 9

Weet u nog de vogel op foto 2.
De pop voerde nagenoeg niet meer. Zoals ik al zei de jongen zo’n 24/25 dagen oud. (Zie foto 11 - 12 en 13) Enkele keren per dag deze bij de andere jonge vogels gezet. Misschien dat ze daarvan zagen hoe deze vogels het voer opnamen. Het kuifjong ziet u op de foto hieronder. Hij vond redelijk snel de voerbak en is volgens mij de hele dag niet meer uit de voerbak geweest. Met het andere jong ging het slechter. Zij bleef maar bedelen bij de andere jonge vogels. Meerdere keren teruggezet bij de pop maar deze voerde niet meer. Ik zag wel dat ondanks dat er een bakje met eivoer in de babykooi stond het jong alleen maar op de grond bleef pikken. Ik dacht zo gaat ie het ook niet redden. Dus gewoon behoorlijk wat eivoer zoals u kunt zien op de grond gestrooid. Uiteindelijk proefde ze hiervan en dacht waarschijnlijk he dat is lekker en ze bleef volop pikken naar het voer op de grond. Steeds de hele dag opnieuw voer gewoon in de hoek gegooid. Daarna de andere dag het voerbakje in de hoek op dezelfde plaats gezet en zie haar nu eten. Ik zie haar nu drinken en eten. Ik denk dat zij het nu ook gaat redden.  

foto 10

Eitjes genoeg. Elke dag gooi ik weer wat weg uit de voerbakjes.

Jong van foto 2 (foto11)

Jong van foto 2 (foto12)

foto 13

Vandaag 4 april. Het gaat goed en zij eet nu ook bij de andere jonge vogels in de baby volière.

De prachtige vogels hieronder heb ik half januari mogen ophalen bij Erwin Kamphuis. Zie foto 14.15,16 en 17. Koppel 1 zit nog op 5 eitjes die hopenlijk over zo'n 9 dagen uitkomen. Bij koppel 2 zitten 2 kuifjongen. Zoals ik al zei in het vorige hoofdstuk. Ik moet nu met al dit materiaal wel 5 jaar vooruit kunnen.  

foto 14 6jpy 31

Deze pop en man zijn dus gestorven door toedoen van een kat. Lees het verhaal hieronder.

foto 16

foto 15 6jpy 54

foto 17

Dit koppel heeft nu het laatste nest. Pop zit op 5 eitjes. Zie 2 jongen 404 en 405.

man 8fuh 405

pop 8fuh 404

Jongen zijn van half maart. Foto's van 17 juni

Hoeveel pech kun je hebben. Krijg ik 2 mooie koppels van Erwin Kamphuis. Ben ik ineens het 1e koppel kwijt. Oorzaak, wat anders, een kat. Echt een wilde kat die ik ook nog nooit had gezien in de tuin. Toevallig zaten deze vogels net op de meest kwetsbare plek in de volière. Zie foto hieronder van de rechter plexiglasplaat, helemaal aan de rechterkant. De kat lag gewoon over dwars op dat deel waar nog een centimeter of 5 ruimte is. Daar zaten natuurlijk net deze 2 vogels. De kuifpop heeft het direct begeven. Waarschijnlijk een hartaanval? De consort man zat er slecht bij. Ik dacht dat hij z’n pootje ietwat had verrekt. Echter na een week zat ie nog steeds niet goed. Hij at echter wel goed.  Omdat het toch wel een hele mooie man was toch maar naar Dr. Oranje gegaan. Na een kort onderzoek was het duidelijk. De man had volgens de heer Oranje een breuk in zijn ruggewervel. Hier was geen genezing meer mogelijk. U begrijpt dat ik de ruimte direct dicht heb gemaakt. Het wordt toch langzamerhand tijd om eens stevig met de buurt te praten over de katten. Uit mijn vijver worden de vissen gehaald. De stront ligt onder het grind en in de zomer moet ik gewoon netten plaatsen voor de volière. Te gek voor woorden eigenlijk. Misschien toch maar schrikinstallatie plaatsen.

4 juli 2020

Zoals ik zei misschien toch maar schrikdraad plaatsen. Zelfs aan de netten die ik voor de veiligheid voor het hok had geplaatst kun je zien dat de katten er nog toch nog mee bezig waren. Zie foto,s 18,19 en 20. Ze durven er waarschijnlijk niet in te klimmen. Maar je ziet gewoon de gaten in de netten. Mensen kunnen of willen gewoon niet begrijpen wat die katten de echte vogelliefhebber aandoen. Jarenlang kweken naar een bepaald niveau kan zo maar verloren gaan. Ik was het nu echt zat en heb een Velda Gardenprotector besteld. Kosten € 40,00. Deze heb ik 2 juni geplaatst. Zie de foto's 21 en 22. Wat een genot. De 1e nacht tegen 1 uur was het al raak. Een schreeuwende kat maakte duidelijk dat ie in aanraking was gekomen met de schrikinstallatie. De andere morgen om 7 uur kwam dezelfde kat die ook de oorzaak was van de dood van de 2 vogels van Erwin Kamphuis. Die heeft het ook geweten. Het is nu 4 juli en ik heb niks meer gehoord. Tot op heden zeg ik de beste investering. Toch alles bij elkaar; Kosten weer zo'n
€ 100,00. (2 dode vogels, dierenarts en schrikinstallatie).   

foto 18

foto 19

foto 20

foto 21

foto 22