Zo eindelijk kan ik mij alweer richten op de kweek van 2020. Die start voor mij weer zo rond de kerstdagen. Alle ellende van het afgelopen jaar lijkt geheel achter de rug te zijn.

De vogels lijken super fit. Op advies van DRS Oranje geef ik vanaf 15 november tot 15 december voor de zekerheid nog wel een kuur met sulfatraxx en Coxxinox.  5 dagen sulfatraxx, 2 dagen niets en dan weer 5 dagen sulfatraxx. Dan weer 2 dagen niets en dit tot 15 december. De kuur sluit ik af met 2 dagen Coxxinox. Verder het advies een maandlang om de dag een extra vitamine toe te dienen. Ik zou deze vogels extra Topet Aminovit geven gedurende een maand 10 gram per kg eivoer 3 keer per week.

Hieronder de koppels die ik waarschijnlijk voor 2020 ga zetten. 

De 1e pech is alweer binnen. Helaas is de man van koppel 8 zondag 14 december verdronken in het waterbakje wat aan de buitenkant van de tralies hangt. Daarom heb ik toch een aantal koppels weer moeten aanpassen. Deze heb ik maandag 15 december gekoppeld.

Het is nu zaterdag 21 december. Bijna alle vogels hebben hun nest klaar. Vandaag 1e eitje van koppel  nr 10.
Zondag 22 december. Van 7 koppels heb ik nu de 1e eitjes. Ik ben wel heel erg benieuwd naar de afloop van de kweek. Is alle moeite die ik heb gedaan het afgelopen jaar niet tevergeefs geweest? De tijd zal het leren. Over het algemeen zal ik van enkele goede koppels 2 ronden draaien en van de mindere koppels 1 ronde. (Gewoon omdat ik niet de ruimte heb om veel meer vogels te kweken. 40 tot 50 jongen is genoeg) Hierna kan ik weer voor het eerst sinds 3 jaar heel streng selecten.

Het is nu zaterdag 4 januari 2020. Maandag of dinsdag 6/7 januari zullen de 1e jongen uitkomen.  

13 van de 15 koppels zitten op eieren. Koppel nr 3 heb ik de man vervangen door een andere man. 8fuh6 was zo vet dat ie amper van de zandlade op de stok kon komen. Nieuwe man VL48 135 geplaatst. Pop heeft nest af en ik verwacht morgen/overmorgen zo te zien het 1e ei.
Koppel 4 heb ik gisteren ook vervangen. De pop zat al meerdere dagen op het nest zonder ei. 
Koppel 1 heeft 4 eitjes. Zo te zien 3 bevrucht.
Koppel 2 heeft 4 eitjes. Nog niet echt gecontroleerd, maar eitjes zien er goed donker uit.
Koppel 5 heeft 5 eitjes. Nog niet gecontroleerd. Ziet er goed uit. Koppel 6 heeft 4 eitjes. Nog niet gecontroleerd. Ziet er goed uit. Koppel 7 heeft 4 eitjes. Zo te zien 3 bevrucht.
Koppel 8 heeft 4 eitjes. Nog niet gecontroleerd. Ziet er goed uit.
Koppel 9 heeft 5 eitjes. Zo te zien 4 bevrucht.
Koppel 10 heeft 5 eitjes. Zo te zien 3 bevrucht.
Koppel 11 heeft 4 eitjes. Nog niet gecontroleerd.
Koppel 12 4 eitjes. Nog niet gecontroleerd.
Koppel 13 4 eitjes. Zo te zien 3 bevrucht.
Koppel 14 4 eitjes Nog niet gecontroleerd.
Koppel 15 Nog niet gecontroleerd. Ziet er goed uit.

Al met al is de start veel belovend. Maar nog even afwachten.

Het is nu 24 januari   

Koppel 4-2 heeft 4 eitjes. Inmiddels 3 uitgekomen. Nog niet geringd. 
Koppel 1 4 eitjes. Alle 4 bevrucht en uitgekomen. Alle 4 geringd. Pop was van 11e dag al veel van nest af. Daarom eitjes voor zekerheid ondergelegd bij pop koppel 6. Deze had alle eitjes schier. Pop voert prima.  
Koppel 2 Pop drukte jongen maar zo dood. Pop is zo gek als een cent?? Vorig jaar gewoon jongen grootgebracht???? Zit inmiddels weer op 4 eitjes..Afwachten
Koppel 3 Helaas net een bevrucht eitje lag kapot op de grond. Overige 2 uitgekomen. Nog niet geringd.
Koppel 5 Alle 5 bevrucht en alle 5 uit. 2 eitjes geplaatst bij pop koppel 12. Had alle eitjes schier. Alle 5 geringd. Gaat prima.  
Koppel 6 Zelf alles schier. Deze pop brengt de jongen van koppel 1 prima groot.  
Koppel 7 Alle 3 uit en geringd.
Koppel 8. 4 bevrucht, maar 1 uitgekomen????? Net die week met veel regen. Vochtgehalte boven de 80 %???? Overgebleven jong geringd. Gaat prima.  
Koppel 9 Pop drukte jongen maar zo dood. Ook deze pop is zo gek als een cent?? Vorig jaar gewoon jongen grootgebracht???? Krijgt morgen man weer terug.
Koppel 10 Kooi 1 heeft 5 eitjes. Zo te zien 3 bevrucht. Alle 3 uit. 1 jong lag na 3 dagen dood op zandlade. Helaas net achter ladeklep. Helaas te laat gezien. Overige 2 jongen geringd.   
Koppel 11 Alles schier. 2 eitjes van pop koppel 5 gegeven. Brengt ze prima groot.
Koppel 12 2 bevrucht. Beide uitgekomen en geringd.
Koppel 13 Alle 3 uit en geringd.  
Koppel 14  4 bevrucht 3 uit. Nog niet geringd.
Koppel 15 3 bevrucht en uit. Inmiddels geringd.

In totaal bij deze 15 koppels 64 eitjes, waarvan 45 bevrucht. Dit is 70%.
Van de bevruchte eitjes zijn er 40 uitgekomen. Dit is 88 %. Van de uitgekomen jongen heb ik er nu 30 over. Dat is 75%. Hiervan moet ik er nog 8 ringen. Dit lijkt wel goed te gaan. Vreemd is het van de twee koppels die de  jongen maar zo dooddrukten. Beiden al 2 jaar jongen gewoon grootgebracht???? Leek erop alsof ze de jongen gewoon uit het nest wilden drukken. Waren gewoon zo gek als een cent. Moet zeggen dat pop van kooi 7 jongen prima voert maar ook zo gek is. Afwachten.  
Misschien heeft dit wel te maken met de hoeveelheid Topet Aminovit???? Door het eivoer.  Weet het niet zeker, maar ik heb voor de  zekerheid de hoeveelheid door het eivoer inmiddels toch maar gehalveerd.  

Dit is pas de 1e ronde. Dus al met al redelijk tevreden. Maar als alles straks gewoon op stok zit ben ik pas echt gerust gesteld gezien het hele gebeuren vorig jaar. Ik zou alles wat ik er het afgelopen jaar voor heb gedaan denk ik niet meer opnieuw kunnen opbrengen.
Voor de 2
e ronde gebruik ik nog maar een beperkt aantal koppels.     

Nieuw

19 maart: Het heeft even geduurd voor ik weer wat op papier zet. Waarom?? Nou er is toch wel veel gebeurd in de tussentijd. Goede en slechte dingen wisselden elkaar af. Bij veel vogels verliep de kweek prima, maar bij enkele vogels ook absoluut niet. Voor ik aan de kweek begon liet ik u weten dat de vogels prima in conditie waren en de ontlasting prima. Maar tijdens de kweek zo eind januari, begin februari vond ik dat een aantal vogels geen goede ontlasting had. Deze brachten de jongen ook niet groot. Zie de foto’s van de goede en slechte ontlasting. Sommigen had ik al geringd en een of 2 dagen later waren ze dood. Het zal toch niet weer he. Ik hield rekening met het allerergste. Opnieuw Drs Oranje weer geraadpleegd en voor de zekerheid gelijktijdig mest laten onderzoeken. Gelukkig bleek het vals alarm. Absoluut Geen Atoxoplasmose. Ik moest het bij deze vogels zoeken als een soort; Diarree. Daarom voor de zekerheid op advies toch maar voor alle vogels een Orniflox kuur gegeven. Voor de zekerheid heb ik ook verder de poppen met de slechte ontlasting toch uitgeschakeld voor de kweek en in een aparte kooi ondergebracht. Inmiddels is de ontlasting toch weer goed. Maar de vraag bleef voor mij. Hoe is dit dan ontstaan?? Waarom dan dat gedonder met de ontlasting? De vogels die het betrof waren gewoon goede gezonde poppen. De vogels waren eigenlijk in een prima conditie en hadden een prima ontlasting. Zij brachten andere jaren de jongen probleemloos groot. Het leek wel of ze de jongen gewoon op een bepaald moment bewust dooddrukten??????

Wat heb ik anders gedaan dan andere jaren. Dat is met name de Topet Aminovit een maand van tevoren om de dag. Daarna tijdens de kweek 5 schepjes (10 gram) op een kilo Cede. Te veel?? Te nat gemaakt???. Daarom vanaf de tweede ronde hooguit 2 schepjes. Nog steeds merk ik dat de vogels te gek zijn. Zo zijn er enkele poppen die de jongen al vanaf 16 dagen uit het nest proberen te drukken. Of zo rond de 16 dagen al in de voerbak willen nestelen. De laatste nesten doen het prima.
Alles bij elkaar zijn er toch nog behoorlijk wat jongen verloren gegaan. Het verschil met de Atoxoplasmose van vorig jaar bij de vogels en nu met de vogels met de slechte ontlasting was dat de jongen nu al vrij snel dood gingen. Zo tussen de 5 en 8 dagen oud. De jongen vorig jaar met de Atoxoplasmose gingen grotendeels dood terwijl ze al zo’n 30 tot 40 dagen oud waren en dus al op stok zaten en gingen allemaal achter elkaar. Alles wat nu op stok is gekomen doet het goed en ogen ook fit. De vogels van de eerste ronde zijn nu zo’n 50 A 60 dagen oud. Opvallend is ook dat er veel oude vogels zijn die ondanks dat ze superfit zijn nu al staartpennen verliezen???? Misschien toch nog een gevolg van het hele gebeuren vorig jaar? Eigenlijk hebben dus 10 koppels het gewoon redelijk tot goed gedaan. Gelukkig zijn dit ook de betere Glosters. Ik kan nu dus wel een hele sterke selectie uit mijn vogelbestand maken.

Ik heb me voorgenomen dat ik de eerste 5 jaar dan ook geen vogels meer ga aankopen. (Of ik moet nog ergens een topkoppel kunnen kopen, maar dan eerst apart en gekuurd).  
 
Verder zoals u weet heb ik besloten om na het einde van deze kweek nog 4 weken Sulfatraxx en Coccinox te geven. Dit zelfde zal ik dan ook weer 4 weken voor aanvang van de kweek doen voor 2021. Dit bekijk ik straks elk jaar opnieuw.

Las toevallig net nog een stukje van de heer Wouter van Gils bij leverziekten als een vogel te veel eiwitten krijgt toegediend. Goed of kwaadaardig. Normaal ligt dit eiwitgehalte tussen de 20 en 23%. Is dit hoger dan kan het gevolg waterdunne ontlasting zijn.
ook zijn stukje gelezen of kuren wel zinvol is. Misschien ook voor u wel interessant.

KOPPEL 1

koppel 1


8fuh K504

X

8fuh 319

1e ronde 4 eitjes 4 jongen 3 overgehouden. Pop vloog 10e dag al van nest af.  Eitjes ondergelegd bij pop van koppel 6. Had alle eitjes 1e ronde schier. 
2
e ronde 4 eitjes 4 bevrucht. 2 jongen overgehouden. Jongen zelf wel grootgebracht. Eigenlijk gewoon goed.
 Beide ronden alleen man 8fuh 504 gebruikt.

Pop 8fuh 319

Op jongvogelpostuurdag 2019 als 4e geplaatst. Ietwat te lang. Verder prima vogel. Op onderlinge TT 92 punten. Op Rayonshow 92 punten

Man 8fuh 504 1e ronde.

3e geplaatst jongvogelpostuurdag 2018. 90 onderlinge. Kuif, vorm en rug goed. beschadigde staartpennen.

Man 8fuh 342 2e ronde

Op jongvogelpostuurdag niet geplaatst. Wel opmerking leuk vol kort type vogel. Op onderlinge TT 92 punten. Mooie kuif. Mooi type vogel. Op rayonshow Oost 89 punten. Kuif niet goed en bevedering te los. Kan ik me wel in vinden. Deze vogel was al zo gek als een deur.

KOPPEL 2

koppel 2


8fuh 311

X

HM46/83K

1e ronde 5 eitjes 4 bevrucht. Pop drukte jongen maar zo dood. Vorig jaar prima de jongen grootgebracht?????.  Pop zo gek als een cent.
2
e ronde 4 eitjes. Alle 4 schier. Uitgeschakeld.

Pop HM46 83.

Leuk klein type. Mag van alles iets meer.

Man 8fuh 311

Mooie volle man. Iets te lang. Goede kop.

KOPPEL 3

koppel 3


VL48/135

X

8fuh K317

 1e ronde 4 eitjes 3 bevrucht. Kleinste jong lag 3e dag dood onder de 2 andere jongen. 2 overgehouden.
2
e ronde 5 eitjes. 3 bevrucht. 1 jong lag 3e dag dood op zandlade. 2 overgehouden.  Redelijk goed. Man 8fuh 6 niet gebruikt

Pop 8fuh 317.

Kleine volle korte pop. Kuif moet iets forser.

Man 8fuh 6 1e ronde.

In 2015 Op Rayonshow 92 punten. Misschien laatste jaar dat ik m kan gebruiken. Is wel heel vet. Deze koppeling om toch weer mooie kleine korte jongen te krijgen, maar dan weet ik dat de kopjes ook te klein zijn.

Man VL48 135

Prima vorm en prima kop. Goed vol in rug. Wel te lang.

Koppel 4-1

koppel 4-1    VL48 4             x        8fuh 343
1e ronde 4 eitjes 3 bevrucht. Drukte alle jongen maar zo dood.???????? 2e ronde 2 eitjes. Vloog 2e ronde maar zo van de eitjes. Is nu weer zo gek als een cent. Pop uitgeschakeld. Man 8fuh 6 niet gebruikt.

Pop VL48 4. Prima volle pop Goede kuif. Ietwat te lang.

Mooie volle pop. Goede kuif. Iets te lang.

Man 8fuh 343. 1e ronde

Op Rayonshow 2019 / 91 punten. Redelijk kort vol type. Kopje kan nog iets beter.

Man 8fuh6. 2e ronde

Misschien 2e ronde deze man. In 2015 Op Rayonshow 92 punten. Zoals ik al eerder zei. Hij is erg vet. Of dat nog gaat lukken.

KOPPEL 4-2

koppel 4-2             8fuh 304           x        8fuh 313
1
e ronde 4 eitjes 3 bevrucht. Pop drukte gewoon alle drie de jongen dood??? Waren al geringd. Pop uitgeschakeld. Had ook natte ontlasting.

Pop 8fuh 304

Mooie volle pop. Kopje wat klein. Niet naar een show geweest.

Man 8fuh 313

Man 8fuh 313. Op Rayonshow 2019 91 punten. Kopje goed. Vrij goed van volume. Man van koppel 13.

KOPPEL 5

koppel 5         VL48 226                        X          8fuh 207
1
e ronde 5 eitjes 5 bevrucht. 5 overgehouden. (2 jongen grootgebracht door pop koppel 11. Deze  had 1e
ronde alle eitjes schier.
2
e ronde 5 eitjes. 4 bevrucht. Nog 4 over 18 dagen oud. Prima gedaan.

Pop 8fuh 207.

Op rayonshow 2017 92 punten. Mooi vol in de rug. en goed vol.

Man VL48 226.

Prima kuif. Redelijk vol. Kan in rug nog iets meer hebben. Verder prima vorm

KOPPEL 6

koppel 6


8fuh 538

X

8fuh 221

1e ronde 4 eitjes 0 bevrucht. Jongen van pop koppel 1 prima grootgebracht. Ondanks natte ontlasting.
2e ronde man 8fuh 342 x 8fuh 221 (Zie man koppel 1)
5 eitjes 4 bevrucht. 3 overgehouden.  Gewoon prima gedaan. 

Pop 8fuh 221.

Goede kop. Goed volume.

Man 8fuh 538.

Dit is een goede Kuifman. Kop is redelijk. Een goede vorm en de bevedering is goed.
Op onze onderlinge TT had deze 91 punten. Goede vorm. Grootte prima. Alleen kuifje kan beter. Laat iets het pitje zien.

Man 8fuh 342

KOPPEL 7

koppel 7


VL48/135

X

8fuh K534

1e ronde 4 eitjes 3 bevrucht.  3 jongen geringd. 1 overgehouden. Pop was jongen continue aan het plukken. Waren gewoon kaal geplukt. Vorig jaar had deze pop gewoon 4 jongen grootgebracht?????. 
 2e ronde 5 eitjes. 4 bevrucht. Opnieuw was pop steeds jongen aan het plukken. Geen jong heeft het overleefd. Zelfs een nestje boven op het nest hielp niet. Door de opening bleef de pop plukken. Deze pop uitgeschakeld. Dan nog de vraag waarom??? Pop uitgeschakeld.

3e ronde   VL48 X 8fuh 307 4 eitjes 3 bevrucht.  3 jongen geringd. 2 overgehouden. Pop heeft prima gevoerd.

Pop 8fuh 534. 1e ronde

91 onderlinge 2018. Kuif vrij goed. Vorm en rug goed. Bevedering prima. Kan nog iets meer volume hebben. Rayon 2018. 90 Kuif kan gladder. Vorm en rug goed. Flanken kunnen strakker.

VL48 135. Prima vorm en prima kop. Goed vol in rug.

Prima vorm en prima kop. Goed vol in rug. Ietwat lang.

Pop 8fuh 307 2e ronde. Vader x dochter.

91 punten onderlinge. Mooie kuif. Rug wat vlakjes. Goede borst. Mooi formaat

KOPPEL 8

koppel 8


8fuh 340

X

8fuh K533

1e ronde 4 eitjes 4 bevrucht. Maar 1 uitgekomen??? 1 overgehouden. Net die week met veel regen. Vochtgehalte boven de 80 %???? Overgebleven jong geringd.
2e ronde 5 eitjes. 3 bevrucht. 1 jong kwam een dag later uit. 2 overgehouden. Pop voerde prima. Zit nu zelfs met 6 jongen in een ruime babykooi zonder ze te plukken en voert ze bijna allemaal. 

Pop 8fuh 533

92 onderlinge 2018. Kuif, vorm en rug goed. Laat vleugel hangen. Rayon 91 punten. Kuif kan gladder. Prima vorm. Vleugels kunnen wat beter sluiten. Op jongvogelpostuurdag als 2e geplaatst.

Man 8fuh 340

91 punten onderlinge TT 2019. Vrij goed vanuit snavel . Rug goed. Hals/nek goed vol. Goede vorm. 91 punten Rayonshow 2019 Kopje redelijk. Rug goed. Hals/nek goed vol. Goede vorm.

Man 8fuh 328. Deze man had ik eigenlijk willen koppelen. Helaas verdronken in waterbakje.

91 punten onderlinge TT. Goede rug. Kopje kan breder. Goed vol in nek. Goede vorm in borst. Op Rayon Oost 91 punten. Prima vorm en grootte. Kopje kan nog iets beter. Keurmeesters waren zeer content met dit korte mannetje. Zo waren ze ook zeer tevreden over zijn bevedering. Helaas is deze man maandag 15 december verdronken in het waterfbakje wat hangt aan de tralies. Hierdoor heb ik mede een aantal koppels zo als ik ze had samengesteld weer moeten veranderen.

KOPPEL 9

koppel 9


8fuh 309

X

8fuh K204

1e ronde 5 eitjes 4 bevrucht. Pikte 2 jongen gewoon dood??. Drukte andere 2 maar zo dood.  Pop was zo gek als een cent. Pop uitgeschakeld. Geen 2e ronde gegeven. Had ook die natte ontlasting

Pop 8fuh 204. Op onderlinge tt in 2017 90 punten. Gaf wel aan goed type.

Man 8fuh 309. 93 punten onderlinge TT. Goede welving in de rug. Kop kan iets breder. Prima grootte.