Net als  vorig jaar heb ik de kweekkoppels gezet net in het weekend voor de Kerst. Eigenlijk begin ik liever later met het kweken, maar eind maart moeten al mijn jongen volwassen zijn. Dan gaan ze allemaal half april, inclusief oude poppen en mannen, naar de grote voliere. Vanaf dat moment verblijven mijn vrouw en ik veel in Zeeland. Hier heb ik een stacaravan. Dan heb ik een half jaar kunnen genieten van mijn vogels. Shows en kweek zijn dan voorbij. Ik tevreden en mijn vrouw tevreden. Van al mijn kweekkoppels inclusief de reserve koppels hebben allen al een nest en eieren. De 1e eitjes moeten a.s woensdag of donderdag 11 of 12 januari uikomen. 

Ook heb ik opnieuw twee goede poppen gezet die vorig jaar hun jongen dood hebben gedrukt. (Koppel 2 en 4). Wat opviel was dat beide vogels goed voerden, want de doodgedrukte jongen hadden wel een volle krop. Beide vogels kwamen uit goed voerende ouders. Toch geef ik ze dit jaar weer een kans. Of zou ik ze direct al uit moeten selecteren???. Ik zeg; nee. Hun ouders voerden nl. heel goed. Dus het kan geen slechte erfelijke eigenschap zijn. Is het dan een slechte eigenschap van de pop??? Dat kan, maar hoeft naar mijn mening niet. Ik zie wel wat er gebeurt. Zie het 1e resultaat bij koppel 4 Heeft nu 3 jongen uitstekend grootgebracht en prima gevoerd. Koppel nummer 2 moet ik nog afwachten.

Ook nu heb ik meerdere poppen met hun jongen in een babykooi geplaatst als de jongen net zijn uitgevlogen. Zie mijn kweekruimte. De kooien zijn 40 cm diep en 40 cm hoog en 1.20 meter lang. Als ik het tussenschot verwijder heb ik dus een vlucht van 2.40 meter. Zie foto hiernaast. Op dit moment heb ik 5 poppen met hun jongen in deze vlucht en het gaat prima. Zoals ik al eerder heb gezegd; Waarom doe ik dit.
1 Zo leren de jongen van elkaar sneller hoe ze aan eten komen.
2 Misschien wel belangrijker. In broedkooien beginnen poppen vaak sneller veren van de jongen te plukken om weer opnieuw een nest te maken. De pop waarvan de jongen 25 dagen oud zijn verwijder ik uit de babykooi. Dan moeten de jongen zichzelf kunnen redden. 

Ik heb al ergens gelezen dat iemand de jongen vanaf dag 23 het zelf uit laat zoeken, maar daar geloof ik niet in. Uit ervaring zeg ik dat dat te vroeg is. Bij mij gaan vanaf dag 25/26 de ouderpoppen bij de jongen weg. Soms zet ik wel 2 of 3 x daags dan even een jong wat het slecht heeft bij de ouderpop, zodat deze het jong ietwat bij kan voeren.  Bij de reservekoppels heb ik nog 4 kuifkoppels op jongen zitten. 1 koppel met 4 jongen Twee met 3 jongen en 1 koppel met 2 jongen, Hopenlijk komen hier wel genoeg kuifjongen uit, want tot op heden heb ik nog maar 3 kuiven.  

Hieronder de foto,s van de koppels en de jongen die ik alvast op voorhand heb geselecteerd.

Koppel 1 pop 8fuh 3

Waarom dit koppel? De man heeft eigenlijk van alles te weinig wat de pop te veel heeft. Afwachten. De man komt wel uit een goede lijn. Wie weet.
14 januari 3 jongen uit. 4 eitjes. Pop voert net als vorig jaar prima. 2 kuiven en 1 gladkop.

Jong koppel 1. Vol, kop goed en bevedering goed. Moet nog wat korter.

Man 8fuh 109

De 1e pech is alweer binnen. Deze man verdronk een week later in het waterbakje wat aan de buitenkant van de tralies hangt.

Jong koppel 1. Vol, kop goed en bevedering goed. Moet nog wat korter.

Koppel 2 pop 8fuh 34

Deze mooiste gladkop op de postuurshow in Nieuw Heeten 2015 had vorig jaar geen jongen. Weet u nog; in 1e ronde 4 onbevruchte eitjes. In 2e ronde 4 jongen. Pop drukte alle 4 de jongen dood. Zat zo vast op nest. Jongen hadden volop voeding in de krop. De moeder van deze pop voerde uitstekend. Kijken wat er dit jaar gebeurt. De man heb ik op kunnen halen bij Harry ter Haar. De man heeft zoals u zelf kunt zien een geweldige kop. Daar mankeert het bij mijn vogels nogal aan. 13 januari 2 jongen uit. 4 eitjes. Ben erg benieuwd wat hier uitkomt. Voor zekerheid de jongen ondergelegd bij pop van koppel 3. Deze pop had zelf net als vorig jaar weer 2 jongen. Zij heeft ze prima grootgebracht. Hierna heb ik pop 8fuh 34 opnieuw gezet. Heeft nu zo te zien 4 bevruchte eitjes. Ben heel benieuwd wat er nu gebeurt. Gaat opnieuw mis. Drukt ze nu nog net niet dood maar voert ook gewoon slecht. Jammer dan; Hoe mooi deze vogel ook is; Ik kan hier niet mee verder. 1 jong nog in leven. Mijn enige kans om deze te redden was dit jong ergens onder te leggen. Helaas had ik geen nesten meer over waar ik dit jong onder kon leggen. Uiteindelijk dacht ik als ik niets doe gaat het laatste jong ook dood. Ik heb het nest met het jong gewoon in een schone broedkooi gehangen. De pop van koppel nr 3 8fuh 42 die alweer in de voliere zat gewoon eruit gehaald en bij het jong in de broedkooi gedaan. Na even wat onwennig te kijken en bijkomen van de schrik zag ik dat ze op het nest ging zitten. Ongeveer een uur later zag ik haar voeren. Nu 21 februari heb ik het jong kunnen ringen en doet deze pop het uitstekend.

Man HM46 104

Deze man heb ik op kunnen halen bij Harry ter Haar. De man heeft zoals u zelf kunt zien een geweldige kop. Daar mankeert het bij mijn vogels nogal aan.

Jong koppel 2. Vol, kop goed en bevedering goed. Kan nog wat korter.

Koppel 3 pop 8fuh 42

Dit koppel heb ik vorig jaar ook gehad. Gaf 2 geweldige jongen. 1 jonge pop had op de postuurshow Oost Ned. 92 punten. De mooie man die uit dit koppel kwam heeft zich helaas verhangen in de voliere. Als ik van deze jongen de kop kan verbeteren dan zit ik goed. Misschien man van koppel 2?? Toch maar weer man 6 aangehouden. 2e ronde man van koppel 2 geven. 12 januari jongen uit. Net als vorig jaar 2 jongen 4 eitjes. Ik denk dat dit ligt aan de man. Deze is gewoon te vet. Deze pop heeft dus 2 jongen van koppel 2 ook groot gebracht. Pop voert gewoon prima. Jongen vandaag 31 januari voor het eerst om en om uit nest. Zijn nu 19 dagen. Jongen prima groot zijn vandaag 6 februari 25 dagen uit. Lees ook het verhaal van koppel 2.

Jong koppel 3. Vol, kop redelijk en bevedering goed. Mooi kort

Koppel 4 pop 8fuh 22

Ook van deze goede pop heb ik vorig jaar helaas maar 1 jong overgehouden. Deze jonge pop voerde eigenlijk zijn jongen prima maar zat zo vast op het nest dat ie ze gewoon dooddrukte. 14 Januari 2017 3 jongen uit. 5 eitjes. Lijkt nu wel goed te gaan. 27 Januari 3 geringde jongen. Voert prima. Vandaag 6 februari zijn de jongen 24 dagen oud.

Wel mooi van grootte. Kop redelijk, bevedering goed, maar moet meer volume hebben. Deze houd ik misschien toch aan. Koppelen aan een grote volle man.

Koppel 5 pop 8fuh 126

Mijn gevoel zegt gewoon dat dit een goed koppel is. De pop werd 7e op de Post. show in Nieuw Heeten 2017 en de man werd daar 6e na eerst 4e te hebben gestaan. De keurmeester vond dit een mooie vogel, maar te vet en uiteindelijk heeft hij hem daardoor naar de 6e plek gezet. 1e ronde; 5 eitjes. Alle 5 onbevrucht. 2e ronde ook 5 eitjes maar nu 5 jongen. Bij de reservekoppels heeft haar zus met ringnr. 127 ook drie jongen.

Man 8fuh 6

Jong koppel 3. Vol, kop redelijk en bevedering goed. Mooi kort

Man 8fuh 536

Man 8fuh132

Jong koppel 5. Mooi vol Kop kan nog iets beter. Bevedering goed.

Koppel 6 pop 8fuh 111

Deze pop haalde 92 punten op de onderlinge show. 14 januari 4 jongen 5 eitjes. 16 januari. Helaas 2 jongen gestorven. Overgebleven jongen beiden gladkoppen.

Jong koppel 5. Kan nog iets voller in de rug. Verder wel vol en bevedering is goed.

Man 8fuh 37

Deze corona man haalde 91 pntn op de Rayonshow Oost Nederland in 2015.

Jong koppel5. Mooi vol Kop kan nog iets beter. Bevedering goed.

Jong koppel 6. Kop redelijk Goed vol van lichaam en bevedering is goed.

Koppel 7 pop 8fuh 108

Op onderlinge TT 95 punten. Volgens de keurmeester een echte topper. Prima type. Prima totaalbeeld. Kopje kan nog iets beter.
Op de Rayonshow Oost Nederland 2016 3 december 91 pntn. Had laatste stuk van vleugelpen gebroken. Dit had ik niet gezien met het inbrengen. Dit moet gebeurt zijn op de keuringsdag met vervoer of direct op de show. Ook hier volgens keurmeester wel een prima type. Pop zit op 4 eitjes, waarvan 3 bevrucht. 2 februari 3 jongen uit. 21 februari zitten 3 jongen op de rand van het nest. Klaar om uit te vliegen.

Man 8fuh 6

Jong koppel 7. Kopje redelijk. Redelijk vol en bevedering goed

Jong koppel 7. Kopje kan beter. Kan nog iets voller. Bevedering is goed.

Jong koppel 7. Kopje redelijk. Redelijk vol. Bevedering redelijk goed.

Koppel 8 pop 8fuh306

Herkent u deze vogel nog. De vogel die goud won op de Districtsshow in Huissen in 2013. De vogel was nog in zo'n goede conditie dat ik haar toch maar gekoppeld heb met deze man. 25 januari 5 eitjes 3 jongen. 1 jong volledig volgroeid kon niet uit ei komen. Ikzelf denk dat dit komt door het lage vochtigheidsgehalte. 51%. Jongen prima grootgebracht door man. Nu zit pop weer op 4 eitjes. 23 Maart staan weer 4 jongen op het punt om uit te vliegen. Deze oude pop heeft het dus prima gedaan en 7 jongen grootgebracht.

HM46 104

De man heb ik op kunnen halen bij Harry ter Haar. De man heeft zoals u zelf kunt zien een geweldige kop. Daar mankeert het bij mijn vogels nogal aan.

Jong koppel 8. Mooi vol en kort. Kopje redelijk. Bevedering goed.

Koppel 9 Pop 8fuh 5 Zus van Man 8fuh 6

Deze pop werd tweede op de Postuurshow in Nieuw- Heeten in 2015. 28 Januari 5 eitjes 4 geringde jongen. Dat heb ik weer. Allemaal gladkoppen.

Koppel 10 pop 8fuh29

Weet u nog. Dit was mijn favoriete popje die helemaal werd weggeschreven in 2015.
Ga het toch weer proberen. Pop had 5 eitjes en 3 jongen.

Jong koppel 8. Mooi vol en kort. Kopje redelijk. Bevedering goed.

Man 8fuh135

Man HM46 104

Ik twijfel nog welke man ik geef. 8fuh6???
Keuze is gevallen op deze man.

Jong koppel 8. Nog even afwachten. Wel kort en bevedering goed.

Jong koppel 9. Kopje redelijk. Mooi vol. Redelijk kort. Bevedering is goed.

Jong koppel 10. Nog even afwachten. Kuif is goed. Bevedering is goed. Had wel iets voller kunnen zijn.

Koppel 11 Pop HM46 83

De pop heb ik op kunnen halen bij Harry ter Haar. Ben erg benieuwd wat hier uitkomt. 31 januari eerste ei. Totaal 4 eitjes. Hiervan waren er drie bevrucht. 2 eitjes uitgekomen. Jongen zijn nu 21 februari zo,n 5 dagen uit. Vraag niet waarom. Na 12e en 13e dag ging het mis. Beide jongen overleden. Helaas maar een ronde kunnen doen met deze jonge pop.

Man HM46 104

De man heb ik op kunnen halen bij Harry ter Haar. De man heeft zoals u zelf kunt zien een geweldige kop. Daar mankeert het bij mijn vogels nogal aan.