Ectonoc met omgevingsspray van Dr. Oranje of Exzolt van Dr. Coutteel en de omgevingsspray van Dr. Oranje. Beide producten komen in prijs overeen. Dus daar zit niet echt het verschil.  

Extonoc 2 druppels in de nek van de vogel met omgevingsspray. Dit na 14 dagen herhalen. Vooral met deze zomer dit meerdere keren om de 2 maanden  moeten doen.
                                                              

of ga ik Exzolt gebruiken????.

Exzolt 0,5 ml op 1 liter water. Dit na een week herhalen. Ook Exzolt geeft aan omgeving met een doeltreffend insecticide te behandelen als er sprake is van bloedluis. Na 2 a 3 maand dit herhalen. Zeg dat je dit bij beide producten met deze hoge temperaturen moet doen.  


Ik heb me nu Exzolt aangeschaft omdat ik daar goede berichten over krijg van “grote” en goede kwekers. Wil ik dan hier mee zeggen dat Exzolt beter is dan Extonoc. Kan ik niet over oordelen, omdat ik dat nu pas heb aangeschaft en vandaag voor het eerst heb toegepast.


Waarom dan over op Exzolt.
Nogmaals ik krijg hier hele goede berichten over.


Stel dat beide producten even goed werken en kwa prijs dus geen verschil maken.
De keuze voor Exzolt lijkt dan simpel. Dit hoeft alleen maar 1 dag in het water te worden gegeven, vervolgens na een week weer. Na 2 maand moet ik dit weer herhalen.
Stel de maand maart, mei en de maand juli. Dus in totaal 3 x.2 keer  (Met omgevingsspray.)
Doe ik hetzelfde met Ectonoc dan moet ik dus 3 x 2 keer de vogels uitvangen en in de nek druppelen (Ook met omgevingsspray.) Dit is wel erg bewerkelijk. Bovendien ervaren de vogels van het uitvangen toch wel veel stress.
Dus voor nu de keuze voor Exzolt. Een jaartje ervaring opdoen.   

6. jun, 2022

Bloedluis bestrijden; Kopieer onderstaande link en kijk op internet

https://www.bloedluisbestrijden.nl

23 juli 2021

Dutchy’s

In oktober 2020 vertelde ik u dat ik weer Dutchy’s had aangeschaft. Bewust net 6 weken voor de kweek. Ik had al aangegeven dat ik hier goede en slechte ervaringen mee heb gehad. De slechte tijdens de kweek en de goede na het kweekseizoen.  
Dit jaar gebruikt vanaf april bij de jonge vogels thuis en de oude vogels bij mijn moeder op zolder. Dit onafgebroken 12 weken achter elkaar. De ervaring thuis was prima. Maar op zolder met temperaturen van 27 graden of hoger ging het toch mis.
Dit heeft eigenlijk 2 oorzaken. De oude vogels op zolder worden natuurlijk minder geobserveerd. Dit zijn je oude vogels en die ken je wel. Thuis loop ik regelmatig de schuur in en bekijk de jonge vogels zowel binnen als buiten in de volière. Ik denk dat de hygiëne bij de vogels thuis uitstekend was en bij de vogels op zolder goed. Maar toch niet goed genoeg dus. Ik zag wel dat een vogel op zolder niet echt lekker zat en vond hem erg mager. Toen ik de andere dag weer kwam om de vogels te voeren en water te geven zag ik 2 vogels dood op de bodem liggen. Dan gaat bij mij het alarm af. Hoe kan het dat ik ineens 2 dode vogels heb. Vervolgens de vogels in een plastic zakje in de vriezer gelegd. Dit uiteraard tot grote vreugde van mijn vrouw. Meteen Oranje gebeld en gevraagd om sectie. Zelfde dag de vogels gebracht en de uitslag; BLOEDLUIS. Dit neem ik mezelf wel heel erg kwalijk. Ik schaam me er ook wel een beetje voor. Dat betekent dus dat ik onvoldoende tijd aan mijn oude vogels heb besteed.  Eigenlijk had ikzelf de oorzaak ook wel kunnen zien. De pootjes waren nl. geheel geel.
Het kan zijn dat de Dutchy’s in hun 1e weken hun werk goed hebben gedaan, waarna als er geen luis meer is om te eten ze elkaar te lijf gaan.  Door de hogere temperaturen heeft de bloedluis waarschijnlijk de overhand gekregen. Ik heb de vogels onmiddellijk van zolder gehaald en op advies van Drs. Oranje al mijn vogels behandeld met;  Ectonox. Dit is een vrij nieuw middel tegen bloedluis. Elke vogel krijgt een druppel in de nek. Daarnaast krijg je een flesje omgevingsspray en dit moest ik na 14 dagen weer herhalen. Inmiddels zitten alle vogels er weer goed bij en ik heb mijn lesje geleerd. Het toeval wil dat de beste mannen van koppel 1 en 2 die u kunt zien bij; Kweek 2021 deel 1 het niet hebben overleefd. Misschien toch een goede les geleerd.   

Het is nu 26 oktober 2020.

Sinds 4 weken heb ik weer 3 Dutchy-houders aan de kooien hangen. Zie de foto's. Heb ik dan bloedluis?. Door gebruik van de Noromectine zo'n 3 maanden geleden, denk ik dat ik ze niet of heel weinig heb. En geloof me, lees het verhaal hieronder maar. Ik weet het echt wel als ik last heb van bloedluis of niet. Dit kun je ook het best beluisteren door eens in het donker in je kweekhok te komen. Als je dan je vogels constant hoort bewegen, dan is er iets niet goed. 
Ik maak de hokken gewoon elke week schoon en vernieuw ook de zitstokken en zitkapjes. Zie ook de video. Als je normaal de zitkapjes verwijderd en er zit bloedluis achter de kapjes dan zie je de bloedluis alle kanten opvliegen. Nu zie je alleen de Dutchy's. Normaal als je dan nog bloedluis hebt zie je de Dutchy's hier volop op jagen. U ziet op de video dat de Dutchy's vrij rustig zijn en de meesten gewoon stil zitten. Zo tegen de Kerst ga ik altijd mijn koppels zetten. Over zo'n 4 weken ga ik de Dutchy's verwijderen. Dutchy's en kweek gaan gewoon niet samen. Omdat ik altijd kweek met een gemiddelde temperatuur van zo'n 15 graden heb ik in de periode december, januari en februari eigenlijk nooit last van de bloedluis. Verder maak ik nadat ik straks de Dutchy's ga verwijderen de kooien altijd schoon met de O Zo bekende Dusty. Benieuwd hoe dit afloopt.  

Dutchy's

Een aantal jaren terug.

Bloedluis, de schrik voor elke kanarieliefhebber. En gelooft u mij maar ik kan erover meepraten. Jaren moest ik dit gevecht aangaan. Wat ik allemaal al niet gedaan heb om van ze af te komen. Mijn schoonvader heeft altijd duiven gehad en werkte met tabakstengels. Ik kwam er al snel achter dat als je eenmaal bloedluis hebt, dan helpen ook deze stengels niet. Al snel ging ik over op Kamille. Dit hoorde ik van een kweker die ook slechte ervaringen met bloedluis had. Maar ook hier kwam ik er al snel achter dat als je ze eenmaal hebt, ook Kamille niet werkt. Daarna hoorde ik via een vogelhandelaar dat hij wekelijks wat nevelde met bleekwater. Echter ook dit hielp niet. Knoflook zou de oplossing zijn. Nou vergeet het maar, ook hier geldt dat als je ze eenmaal hebt, dat ook dit niet werkt. Ik moest uiteraard wat anders proberen en ging over op zwaardere middelen, zoals U4. Ik kon merken dat als ik dit regelmatig gebruikte en herhaalde ik de bloedluis onder controle kon houden in de hokken. Ik ben er echter ook van overtuigd dat ik door het gebruik van deze middelen ook meer onbevruchte eitjes kreeg.

Wel, om een lang verhaal kort te maken, ik was het gevecht tegen de bloedluis beu en met gif wilde ik niet verder. In Apeldoorn stond een “Stand” met “Het Middel” tegen bloedluis namelijk Dutchy’s. Dit zijn roofmijten die alleen leven van bloedluis en dus natuurlijke vijanden. Indien er geen bloedluis meer is om te eten gaan ze elkaar te lijf of drogen uit. De Dutchy’s worden ook veel gebruikt op kippenfarms. Al direct vanaf de geboorte gaan ze de bloedluis te lijf om zelf te overleven. Je krijgt een klein flesje gevuld met aarde en hierin bevinden zich de eitjes. Ik besloot ze uit te zetten en kijken wat dit opleverde tijdens de kweek. Wel ik heb het geweten. Mijn vogels werden er helemaal gek van en ikzelf ook. De aarde en eitjes verdeel je in een plat plastic schroevendoosje. Deze hang je aan je broedkooien. Bespuit de aarde door de gaatjes in de doosjes licht met water. Als de eitjes van de Dutchy’s dan uitkomen gaan ze op zoek naar bloedluis .  De eitjes komen na 3 dagen uit. Ik verdeelde ze over 3 broedkooien. Ik had er 9 kooien dus ik had 3 doosjes aan de buitenzijde van de broedkooien gehangen. Inderdaad na 3 a 4 dagen zag ik wat bewegen in de kooien. Ik moest de bril en de loep erbij halen om ze te zien. Na nog een aantal dagen zag ik ze met het blote oog door alle broedkooien lopen. Je wilt niet weten hoeveel. Nou ja ze waren gelukkig niet schadelijk voor de vogels. Tenminste dat dacht ik. De vogels die op het nest op hun eieren of jongen zaten werden er echter helemaal  gek van. Ze doen de vogels wel niets, maar het jeukt en irriteert enorm. Ook ik had mijn handen onder de mijt zitten als ik de zaadbakjes van de vogels ging vullen. Gevolg overal jeuk. Je zag de mijten gewoon op de nestranden lopen, jagend achter de bloedluis. Het resultaat was dat uiteindelijk meerdere vogels steeds vaker van het nest afgingen. Een ding was duidelijk ik had blijkbaar te veel roofmijten ingezet. Misschien had ik 1 op 6 uit moeten zetten of zelfs 1 op 9. Het uiteindelijke resultaat was dat ik dat jaar maar 8 jongen op stok kreeg.

Maar nogmaals dit wordt ook bepaald door de hoeveelheid bloedluis.

Wat heb ik ervan geleerd. Ik zal het niet gauw meer doen tijdens de kweek. Wat wel gunstig was, is dat ik 2 jaar na het gebruik van de Dutchy’s vrij ben geweest van bloedluis. Nog een nadeel is dat je als je ze uitzet je de hokken niet goed kunt schoonmaken, want je wilt dat de Dutchy’s hun werk goed doen.

Jaren later met de kweek van de laatste ronde ontdekte ik weer bloedluis. Met veel kunst en vliegwerk heb ik de jongen in leven gehouden.

Omdat het uiteindelijke resultaat van de Dutchy’s een goed resultaat heeft opgeleverd heb ik toch weer een buisje Dutchy’s besteld. Alleen waren de broedhokken nu leeg. De oude en jonge vogels heb ik in april in de buitenvolière gedaan. Deze volière is vrij ruim en voorzien van een goed ruim nachtverblijf. De buitenvolière kan ik met plaatwerk helemaal wind-en tochtvrij afdichten. De mijten heb ik toen op verschillende plekken in de schuur uitgezet, zodat ze ongestoord hun werk konden doen. Nadeel is ook hier weer dat je het nachthok gewoon 6 weken niet echt schoon kunt maken.

Het resultaat was echter wel dat de vogels in alle rust op stok zaten.

 Eindconclusie;       

Als u mij vraagt werkt het; dan is het antwoord ja, het helpt zelfs uitstekend. 

Vraagt u mij; Kan het tijdens de kweek? Dan zeg ik nee, tenzij je de dosering heel goed kunt beïnvloeden, maar dat is gewoon heel lastig.

Doe je het na de kweek dan is het naar mijn mening ideaal om mee te werken.

Tegenwoordig maak ik mijn hokken schoon met Dusty; Een goedkoop schoonmaak(ontvettingsmiddel) voor kookplaten, aanrechten, afzuigers enz. Liter spuitfles kost nog geen
€ 3,00. Veel collega's zijn net als mij hier zeer tevreden over. Verder gebruik ik sinds kort 3 x in het jaar Noromectine. Dit is een vloeistof voor effectieve behandeling en bestrijding van inwendige-en uitwendige parasieten bij niet melkgevend rundvee. Met een wattenstaaf een tip onder een vleugel is voldoende. Gegarandeerd 3 maanden zonder bloedluis. 

 

Fred Horst