14. okt, 2021

Even een nieuw koppel opgehaald en niet zomaar een.

Bekijk de pagina; Kweek 2022

13. okt, 2021

Alvast begonnen met de eerste koppels uitzoeken voor 2022

Bekijk de pagina; Kweek 2022

3. okt, 2021

Uitslag Postuurshow Rayon Oost 2021 2 oktober 2021

8 vogels ingezonden. 4x een Consort en 4 x een Corona.
Bekijk de uitslagen en commentaar op de pagina; TT-resultaten 2021

28. sep, 2021

Hoeveel pech kun je hebben.

Ik denk zelf een hele mooie Corona-man. Ligt zomaar ineens dood in de broedkooi, terwijl de vogel volgens mij in een uitstekende conditie was. Toch wel in paniek. Dr Oranje gebeld en gevraagd of hij deze vogel wilde onderzoeken. Lees onderaan het verhaal van de pagina; Definitieve selectie 2021.

12. sep, 2021

De laatste nieuwe selectie jonge vogels 2021 gemaakt.

Ik heb de pagina voorlopige selectie 2021 gewijzigd in definitieve selectie 2021.
Bekijk de nieuwe pagina; Def. selectie 2021. Ook heb ik de teksten onder de vogels aangepast. Verder heb ik de 1e tekst geplaatst voor de kweek 2022.
Bekijk de pagina; Kweek 2022

23. jul, 2021

Belangrijk; Aandacht voor alle vogels het hele jaar door.

Zoals ik al zei, weer een tegenvaller. Bekijk de pagina; Dutchy's

18. jul, 2021

Definitieve selectie 2021

Bekijk de pagina; Voorlopige selectie 2021???
Ook nog weer een tegenvaller, maar hier kom ik binnenkort nog op terug.

1. jul, 2021

Voorlopige selectie 2021???

Bekijk de pagina; selectie 2021 ???

Op bezoek bij Hans Hermans (Topkweker van Glosters en Wereldkampioen).

Op bezoek bij Hans Hermans 

Ik ken Hans al zo’n  25 jaar van de vogelwereld. Wat ik zo bewonder in Hans Hermans is dat deze man zolang ik hem al ken hij altijd maar aan de top staat. Bekijk zijn resultaten maar eens bij de jaarlijkse Bondsshow en ga dan eens 20 jaar terug. Of bekijk de uitslagen bij grote landelijke shows. Altijd staat hij er wel bij. Zelfs Wereldkampioen geworden in Portugal.

Een tijdje terug trok ik de stoute schoenen aan en waagde er een mailtje aan; Letterlijk vroeg ik hem; Hans, ik kan een leuk Glostertje kweken, maar heb het gewoon nog niet zo in de vingers  zoals jij. Vervolgens mailde hij terug dat na de corona, als de tijd rijp was, ik maar eens een praatje moest komen maken. 
Vandaag woensdag 16 juni was het zover. Ik kan u vertellen ik heb er zo’n 2 ½ uur gezeten. Over gastvrijheid gesproken. Geen moment gevoeld dat het nu genoeg was. Koffie, koek en frisdrank stond klaar. Eerst alvast even een voorproefje in het vogelhok. Daarna aan de koffie. Hierna hebben we van alles besproken. Ik had van tevoren een lijstje gemaakt met alles wat ik aan hem wilde vragen. Ik wilde alles weten over;
Voeding, kweek, enten van de vogels, TT, Bloedluis, medicijngebruik en over Atoxoplasmose.
Hij heeft me echt alles laten zien.

Kweek. Tijdens de gehele kweek voert Hans eivoer met een Grog New supplement en ja met echte tuinerwten er doorheen gemengd. Deze erwten laat hij 2 minuten weken in gekookt water en mengt dit dan door het eivoer. Op Grog New komen we nog terug.

Als voeding in de rustperiode geeft hij door het eivoer Garvolife; 9501 garvolife bevat bacteriën die de voedingsbodem voor overtollige bacteriën en schimmels, maar ook de gifstoffen wegnemen. Zoek verder op internet naar Garvolife.  

Hans volgt voor de kweek de lijnenteelt. Hiervoor gebruikt hij zo’n 6 tot 8 mannen. Uiteraard zijn dit allemaal prachtmannen. Vader x dochter x kleindochter. Als de tijd er rijp voor is komt er een nieuwe onverwante man. Uiteraard gelijkwaardig aan zijn eerdere mannen.
Ik stelde de vraag; Maar Hans, stel dat ik nu echt allemaal goede onverwante koppels tegenover elkaar zet (dus echt goede vogels) bouw ik dan niet een bestand op met allemaal goede vogels? Hans gaf aan dat hier ongetwijfeld ook enkele goede vogels uit zouden komen, maar ook heel veel lange grote vogels. Dus van alles wel wat.  De lijnenteelt geeft daarin tegen een nagenoeg vast patroon. Wel belangrijk om te beginnen met goede koppels. Als je ergens koppels wilt kopen, bekijk dan het gros van de vogels. Ook al zitten er enkele hele mooie vogels, als het gros van de vogels niks is, moet je daar eigenlijk niet kopen.

Opkooien. Hij kooit zijn Gladkop Glosters eigenlijk nooit op. Alleen de kuiven. Meteen valt eigenlijk al op hoe rustig zijn vogels zijn. Nadeel bij mij is dat ze vanuit de schuur naar de buitenvolière kunnen.  Hans heeft ze binnen zitten en laat geen moment onbenut om met zijn arm langs de kooien te zwaaien. Zijn vogels weten niet beter en zijn altijd rustig. Een mooi voorbeeld als bij mij in de schuur vreemde mensen komen zijn de vogels toch wel  onrustig. Toen Hans de koffie voor ons ging halen zei hij tegen mij; Fred neem maar vast een kijkje bij de vogels. Meteen viel het op dat de vogels er nauwelijks notie van namen, dat er een vreemde in het hok kwam. Zo lekker rustig. (Hier moet ik dus nog veel meer aandacht aan besteden) Als je zelf altijd rustig bent en niet gehaast je vogels voert en water geeft worden je vogels ook vanzelf rustig. Als je zelf gestrest bent worden je vogels dat ook. 

Bloedluis. Ik vertelde hem dat ik sinds kort weer Dutchy’s gebruikte tegen bloedluis. Hans is daar geen voorstander van. Hij gebruikt Exzolt door het drinkwater, wat hem prima bevalt. Dit middel werkt tegen bloedluizen en mijten en moet door het drinkwater worden gemengd.  

Atoxoplasmose. Ik vertelde Hans dat ik op advies van Drs. Oranje na de kweek en een maand voor de kweek nu altijd een kuur geef tegen Atoxoplasmose en Coccidiose. Dit bestaat uit 4 weken Sulfatraxx en 2 dagen Coccinox (Voorheen ESB3). Hans geeft Grog New van Dr. Coutteel in samenwerking met Pantex Holland, gedurende de gehele kweek. Hij mengt dit door zijn eivoer gedurende de hele kweek. Ook dit is ter behandeling en preventie van verschillende soorten Coccidiose en Atoxoplasmose bij kanaries en Europese vogels. Tevens onderdrukking van vaak voorkomende bacteriële infecties bij jongen tijdens de gehele kweek.

Rustperiode  Een goede rustperiode is volgens Hans heel belangrijk. Ik gaf aan zelf zo’n 10,5 a 11 uur aan te houden. Hans gaf aan dat dit te weinig is. Kleine kinderen hebben ook meer rust nodig. Dit is vooral ook bij jonge vogels van belang. Hij houdt 9 uur tijdens de rustperiode aan.

Enten.
Hans ent zijn vogels nog steeds.

Hierna nog echt een aantal prachtige vogels bekeken. Ondanks zijn nu nog heel jonge vogels zag ik er een aantal met nu al geweldige kopjes. Precies zoals Hans al eerder aangaf. Het gros van de vogels moet gewoon goed zijn. Wel, ik kan je vertellen; Je ziet nu al prachtige lichaamsvormen. Echte postuur dus.

Voor ik het wist zat ik al 2,5 uur bij Hans en werd het weer tijd om naar Huis te gaan.
Hans bedankt voor deze gastvrije en leerzame middag. Prachtig hoe hij met passie praat over zijn vogels. Nogmaals bedankt voor deze fijne dag.

20. jun, 2021

Binnenkort op de site

Op bezoek bij Hans Hermans. Al ruim 25 jaar topkweker van Glosters en Wereldkampioen.

24. mei, 2021

Toch weer pech

Bekijk de pagina; Samenvatting 2021. (De laatste foto met tekst)

11. mei, 2021

Zie de laatste nieuwe foto's met tekst.

Bekijk de pagina; Samenvatting 2021. (De laatste 6 foto's)

17. apr, 2021

De kweek 2021 zit er alweer op.

Met de jongen van koppel nummer 5 is het goed gekomen. Zie de foto hiervan onder de tekst van de samenvatting 2021. Zo rond eind mei zal ik weer met nieuwe foto's van de jongen komen. Ik zie er al een paar mooie vogels tussen zitten.

9. apr, 2021

Zie de laatste nieuwe foto's met tekst.

Bekijk de pagina; Samenvatting 2021.

29. mrt, 2021

Teksten bij Kweek 2021 deel 1 en 2 aangepast. Lees ook het verhaal bij koppel 5 van deel 1. Gaat dit goed?? Verder Samenvatting 2021 aangepast en 3 kuifjongen op foto erbij gezet.

25. mrt, 2021

Zie de aangepaste tekst. Zie ook de toegevoegde foto's.
Bekijk de pagina; Samenvatting 2021.

17. mrt, 2021

Tekst

Om het overzichtelijker te maken heb ik de pagina; Tekst kweek 2021 deel 1 en 2 verwijderd. Dit om te voorkomen dat u steeds maar moet switchen van de ene naar de andere pagina. Alle teksten t/m 17 maart staan nu bij de koppels van Kweek2021 deel 1 en 2. Verder heb ik een samenvatting opgesteld van het begin van de kweek tot aan 17 maart.

13. mrt, 2021

Alle tekst bijgewerkt bij de koppels tot en met 13 maart. Zie de pagina; Kweek 2021 deel 1 en 2.
Zie ook laatste aanvulling onderaan op 13 maart bij de pagina; Samenvatting

1. mrt, 2021

Helaas nog geen tijd gehad de site volledig bij te werken. Deze week zal ik alles aanvullen over de kweek van 2021. Ik kan u al wel vast verklappen dat het op dit moment naar wens gaat. Hoe??? Dat ziet u binnenkort.

19. feb, 2021

Zie de tekst bij deel 1 en 2 2021

Tekst aangevuld bij de koppels tot en met vandaag.

14. feb, 2021

Aparte tekst voor kweek2021deel 1 en deel 2 van de koppels

Een bekende collega kweker waardeerde het zeer dat hij zo kon meegenieten van de hele kweek. Hij vond het wel lastig om steeds maar te switchen van deel 1 naar deel 2 omdat ik de tekst van alle koppels bij elkaar had gezet. Vandaar alsnog de tekst van de 1e 8 koppels bij deel 1 gezet en de tekst van de laatste 7 koppels bij deel 2 gezet.

13. feb, 2021

Aanvulling

Bekijk de aangepaste tekst bij alle koppels zowel deel 1 als deel 2.
Bekijk de tekst van 9 februari op de pagina; Kweek 2021 deel 1 en de tekst bij koppel nr.10. Opnieuw een domper. De overige teksten bij de koppels pas ik binnenkort weer aan.

Opnieuw dikke pech. Bekijk de tekst van 6 februari op de pagina; Kweek 2021 deel 1 en de tekst bij koppel 1. Opnieuw dikke pech.
Bekijk ook de tekst van 4 februari op de pagina; Kweek 2021 deel 1
De tekst bij de koppels heb ik inmiddels bijna overal aangepast.

1. feb, 2021

Zie aanvullingen

Bekijk de tekst en eventuele foto's bij de koppels 2-4-5 en 8

30. jan, 2021

Kweek 2021 deel 1

Teksten Kweek 2021 deel 1 bij de koppels zelf wat overzichtelijker gemaakt. Binnenkort zal ik dat ook doen met Kweek 2021 deel 2.

11. jan, 2021

De eerste jongen bij koppel 4.

Lees de aanvullende tekst van 11januari 2021. pagina; Kweek 2021 deel1.
Bekijk ook de aangevulde teksten bij de koppels. Kweek 2021 deel 1 en deel 2
Ik probeer bijna dagelijks een update te geven.

2. jan, 2021

De 1e eitjes van de meeste koppels zijn gezet

Lees de aanvullende tekst van 2 januari 2021. pagina; Kweek 2021 deel1.
Bekijk ook de aangevulde teksten bij de koppels. Kweek 2021 deel 1 en deel 2.

27. dec, 2020

Het begint; de 1e eitjes van enkele andere koppels.

Zie de pagina; Kweek 2021 deel 1

24. dec, 2020

Het 1e koppel met eitjes.

Lees de tekst en de wijzigingen van de koppels op de pagina; Kweek 2021 deel 1 en 2.

20. dec, 2020

Eindelijk. Wat heb ik hier naar uitgekeken.

De 1e oude koppels gezet en enkele koppels gewijzigd. Met het zetten van de jonge vogels moet ik nog even wachten vanwege de leeftijd. Bekijk de pagina; Kweek 2021 deel 1

20. nov, 2020

Nieuwe verlichting

Zie de foto's van de nieuwe Ledverlichting.
Zie hiervoor de pagina; Kweek 2021 deel 1
Regelmatig zal ik hier ook de tekst aanpassen.

1. nov, 2020

Zie laatste aanvullingen Kweek 2021

Zie de pagina; Kweek 2021 deel 2

31. okt, 2020

Alle vogels

Bekijk de pagina; Strenge selectie 2020. Hier heb ik nu alle vogels geplaatst die ik nu nog over heb.

26. okt, 2020

Lumbs

Regelmatig hebben we in de vogelwereld discussie over Lumbs. Wel of niet erfelijk. Ikzelf kweek niet door met vogels die lumbs hebben. De een zegt is wel erfelijk en de ander zegt; Is niet erfelijk. Wel ik heb vandaag de heer Oranje hierover gebeld. Hij was heel kort in zijn antwoord; Dit is erfelijk en wordt genetisch vastgelegd. Als je heel dicht bij elkaar kweekt of lijnenteelt toepast dan is deze kweek voor beginners heel gevaarlijk. Ervaren kwekers zullen wel weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Maar nogmaals ik kweek niet met vogels die lumbs hebben.

26. okt, 2020

Dutchy's

Lees de aanvulling op de pagina; Dutchy's
Zie ook de foto's en de video.

23. okt, 2020

Zie aanvullingen Kweek 2021

Zie de pagina; Kweek 2021 deel 1
Deel 2 zal ik binnenkort aanvullen.

23. okt, 2020

Bekijk de koppels die ik voor 2021 ga gebruiken.

Zie hiervoor de pagina's; Kweek 2021 deel 1 en deel 2. Let wel deze koppels zijn nog niet definitief.

13. okt, 2020

"Coronacrisis" en nu?

"Bekijk de pagina; strenge selectie 2020. Bekijk hier welke oude vogels ik heb aangehouden.

12. okt, 2020

Definitieve eindselectie jonge vogels voor 2021.

Gezien de coronacrisis en het niet doorgaan van vele TT's waaronder ook de Bondshow heb ik een hele strenge selectie gemaakt onder mijn vogels. Kijk welke jonge vogels ik heb overgehouden. Zie hiervoor de pagina; Klaar voor 2020?

22. sep, 2020

Nieuwe foto van pop 8fuh 377

Zie het verschil op de Pagina; Klaar voor 2020 ?

22. sep, 2020

Drs Oranje

Gisteren De heer Oranje nog gebeld en gevraagd om zijn beloofde reactie op onderstaand verhaal van 28 augustus welke hij mij nog zou toesturen. Hij gaf aan er niets aan toe te hoeven voegen. Hij was van mening dat alles wat er staat gewoon goed is weergegeven. Wel vroeg hij de tekst aan te passen voor wat betreft het telefoonnummer.
De heer Oranje heeft op maandag en vrijdag een gratis telefonisch spreekuur tussen 12;00 en 13;00 uur. Tel. nr. 0314-621272.

1. sep, 2020

Atoxoplasmosis

Zie hieronder het verhaal van 28 augustus. De opmerking was dat door de langdurige antibiotica die dierenartsen voorschreven dat je hierdoor de groei bevordert van allerhande schimmelinfecties. Wel dit is het antwoord van de heer Oranje .

Geachte Fred,
Ik heb nog nooit een schimmel infectie meegemaakt na het kuren tegen Atoxoplasmosis.
Mvg
A.A.Oranje

28. aug, 2020

Atoxoplasmosis

Ik ben blij u te kunnen meedelen dat er de afgelopen maanden toch al wel een tiental mensen contact met mij hebben opgenomen om vragen te stellen over De Atoxoplasmosis. Maar ik ben geen Dierenarts. Ik verwijs mensen met moeilijke vragen dan ook door naar DRs. Oranje. Dan kan ik niets verkeerd doorgeven. De heer Oranje heeft op maandag en vrijdag een gratis spreekuur tussen 12;00 en 13;00 uur. Tel. nr. 0314-622607. Hij geeft u dan kosteloos advies. Aan u om dit op te volgen.
De meeste vragen gingen over het wel en wee van de vogels gedurende deze behandeling. Sommigen geven aan dat het heel moeilijk is hier van af te komen. Volgens Drs. Oranje is dit niet waar. Als je de gehele kuur zoals ik deze heb opgegeven volgt kom je er gewoon vanaf. In overleg heb ik daarom ook besloten om in het jaar 2020 alsnog 4 weken te kuren met coxxinox en sulfatraxx na de kweek. Ook zal ik aan het eind van het jaar ruim een maand voor de kweek dit nog eens herhalen. Wat ik in het jaar 2021 ga doen hangt in zijn geheel af van de kweek. Nadeel is dat als je er vanaf bent, je het gewoon opnieuw kunt oplopen via contact met vogels van andere kwekers. Via tentoonstellingen of door aankoop van niet al te fitte vogels. Maar het kan ook door je eigen vogels ontstaan. Vooral als je hygiëne niet zo nauw neemt. Tip; Zieke vogels altijd direct scheiden. Dit betekent dus eigenlijk elke dag je vogels in de gaten houden. Indien mogelijk altijd je hokken branden om de bacterie uit je hokken te krijgen.
Kort geleden nog een interessante vraag gehad over de totale kuur. Hij/zij vond het jammer dat er geen preventief middel op de markt is. Dit gezien de toch wel langdurige antibiotica kuren die alle dierenartsen geven voor de (latente) atoxoplasmose. Verder gaf degene aan dat je hierdoor de groei bevordert van allerhande schimmelinfecties. Hierop kan ik als leek geen antwoord op geven. Maar ik zal deze vraag stellen aan de Drs. Oranje. Rest mij nog u te vertellen, dat er tot nu (28 augustus) geen enkele jonge vogel die op stok is gekomen het loodje heeft gelegd. Oh misschien denkt u wel: Hij is wel heel erg pro Oranje. Ja dat klopt. Ik heb wel erg veel vertrouwen in hem. Ja er zit een prijskaartje aan.

14. aug, 2020

Lees de aanvullingen van 14 augustus 2020

Ik heb bij alle jonge vogels aangegeven wat ik er van vind en heb vermeld uit welke koppels ze komen; Lees de pagina; Klaar voor 2020 ?

30. jul, 2020

Definitieve selectie vogels 2020

Lees de pagina; Klaar voor 2020 ?

4. jul, 2020

Velda Garden Protector

Lees de pagina; Kweek 2020 deel 3
Lees de tekst van 4 juli onder foto 16 en 17. Toch maar een schrikinstallatie aangeschaft.

18. jun, 2020

Hoeveel pech kun je hebben.

Lees de pagina; Kweek 2020 deel 3
Lees de tekst onder foto 16 en 17. Heb je 2 mooie koppels van Erwin Kamphuis en dan heb je ineens nog maar 1 koppel over. Oorzaak katten. Bekijk ook de nieuwe foto's van 17 juni van de jongen op de pagina's; Jongen deel 1, 2 en 3.

1. jun, 2020

Enkele jongen 2020

Zie de nieuwe pagina's; jongen deel 1 2020 en jongen deel 2 2020.

24. mei, 2020

Zie mijn nieuwe pagina; Kwekerservaringen??

Ik zou nl. wel graag eens van u willen weten hoeveel jongen het per koppel in een nest overleven. Met name gaat het om de uitval van de hoeveelheid vogels. Ik denk nl. zelf dat dit aantal hoger ligt dan men over het algemeen aangeeft. Ook zou het mooi zijn als men aangeeft welke voeding men gebruikt en eventueel welke medicijnen. Over medicijnen wordt naar mijn mening nogal geheimzinnig over gedaan. Dit alles alleen maar met de intentie om alle kwekers op de juiste wijze op weg te helpen.

22. apr, 2020

Enkele jongen

Zie de nieuwe pagina; Jongen 2020

31. mrt, 2020

Toevoeging kweeknieuws

Zie hiervoor de pagina; Kweek 2020 deel 3.

21. mrt, 2020

Toevoeging kweeknieuws

Zie de kweekresultaten per koppel. Zie hiervoor de pagina's; kweek 2020 deel 1 en kweek 2020 deel 2. Ik heb bij de foto's van de koppels het resultaat per koppel vermeld.

19. mrt, 2020

Toevoeging kweeknieuws

Zie hiervoor de pagina; kweek 2020 deel 1. Lees de toevoeging per 19 maart.

Aankomende week zal ik het totale resultaat per koppel toevoegen.

16. mrt, 2020

Binnenkort het totale verloop van mijn kweek 2020.

Geen Atoxoplasmose meer.

25. jan, 2020

Nieuwe aanvullingen.

Zie de pagina; Kweek 2020 deel 1 en lees de tekst. Hier staan de nieuwe aanvullingen per 24 januari 2020.

4. jan, 2020

Nieuwe aanvullingen.

Zie de pagina; Kweek 2020 deel 1 en lees de tekst. Hier staan de aanvullingen per koppel. Gegevens over het aantal eitjes en hoeveel bevrucht. Maandag/ dinsdag a.s. verwacht ik de 1e jongen.

22. dec, 2019

Nieuwe aanvullingen

Zie de pagina; Kweek 2020 deel 1 en 2. Lees ook de tekst bij deel 1.