Dutchy's

Bloedluis, de schrik voor elke kanarieliefhebber. En gelooft u mij maar ik kan erover meepraten. Jaren moest ik dit gevecht aangaan. Wat ik allemaal al niet gedaan heb om van ze af te komen. Mijn schoonvader heeft altijd duiven gehad en werkte met tabakstengels. Ik kwam er al snel achter dat als je eenmaal bloedluis hebt, dan helpen ook deze stengels niet. Al snel ging ik over op Kamille. Dit hoorde ik van een kweker die ook slechte ervaringen met bloedluis had. Maar ook hier kwam ik er al snel achter dat als je ze eenmaal hebt, ook Kamille niet werkt. Daarna hoorde ik via een vogelhandelaar dat hij wekelijks wat nevelde met bleekwater. Echter ook dit hielp niet. Knoflook zou de oplossing zijn. Nou vergeet het maar, ook hier geldt dat als je ze eenmaal hebt, dat ook dit niet werkt. Ik moest uiteraard wat anders proberen en ging over op zwaardere middelen, zoals U4. Ik kon merken dat als ik dit regelmatig gebruikte en herhaalde ik de bloedluis onder controle kon houden in de hokken. Ik ben er echter ook van overtuigd dat ik door het gebruik van deze middelen ook meer onbevruchte eitjes kreeg.

Wel, om een lang verhaal kort te maken, ik was het gevecht tegen de bloedluis beu en met gif wilde ik niet verder. In Apeldoorn stond een “Stand” met “Het Middel” tegen bloedluis namelijk Dutchy’s. Dit zijn roofmijten die alleen leven van bloedluis en dus natuurlijke vijanden. Indien er geen bloedluis meer is om te eten gaan ze elkaar te lijf of drogen uit. De Dutchy’s worden ook veel gebruikt op kippenfarms. Al direct vanaf de geboorte gaan ze de bloedluis te lijf om zelf te overleven. Je krijgt een klein flesje gevuld met aarde en hierin bevinden zich de eitjes. Ik besloot ze uit te zetten en kijken wat dit opleverde tijdens de kweek. Wel ik heb het geweten. Mijn vogels werden er helemaal gek van en ikzelf ook. De aarde en eitjes verdeel je in een plat plastic schroevendoosje. Deze hang je aan je broedkooien. Bespuit de aarde door de gaatjes in de doosjes licht met water. Als de eitjes van de Dutchy’s dan uitkomen gaan ze op zoek naar bloedluis .  De eitjes komen na 3 dagen uit. Ik verdeelde ze over 3 broedkooien. Ik had er 9 kooien dus ik had 3 doosjes aan de buitenzijde van de broedkooien gehangen. Inderdaad na 3 a 4 dagen zag ik wat bewegen in de kooien. Ik moest de bril en de loep erbij halen om ze te zien. Na nog een aantal dagen zag ik ze met het blote oog door alle broedkooien lopen. Je wilt niet weten hoeveel. Nou ja ze waren gelukkig niet schadelijk voor de vogels. Tenminste dat dacht ik. De vogels die op het nest op hun eieren of jongen zaten werden er echter helemaal  gek van. Ze doen de vogels wel niets, maar het jeukt en irriteert enorm. Ook ik had mijn handen onder de mijt zitten als ik de zaadbakjes van de vogels ging vullen. Gevolg overal jeuk. Je zag de mijten gewoon op de nestranden lopen, jagend achter de bloedluis. Het resultaat was dat uiteindelijk meerdere vogels steeds vaker van het nest afgingen. Een ding was duidelijk ik had blijkbaar te veel roofmijten ingezet. Misschien had ik 1 op 6 uit moeten zetten of zelfs 1 op 9. Het uiteindelijke resultaat was dat ik dat jaar maar 8 jongen op stok kreeg.

Maar nogmaals dit wordt ook bepaald door de hoeveelheid bloedluis.

Wat heb ik ervan geleerd. Ik zal het niet gauw meer doen tijdens de kweek. Wat wel gunstig was, is dat ik 2 jaar na het gebruik van de Dutchy’s vrij ben geweest van bloedluis. Nog een nadeel is dat je als je ze uitzet je de hokken niet goed kunt schoonmaken, want je wilt dat de Dutchy’s hun werk goed doen.

Jaren later met de kweek van de laatste ronde ontdekte ik weer bloedluis. Met veel kunst en vliegwerk heb ik de jongen in leven gehouden.

Omdat het uiteindelijke resultaat van de Dutchy’s een goed resultaat heeft opgeleverd heb ik toch weer een buisje Dutchy’s besteld. Alleen waren de broedhokken nu leeg. De oude en jonge vogels heb ik in april in de buitenvolière gedaan. Deze volière is vrij ruim en voorzien van een goed ruim nachtverblijf. De buitenvolière kan ik met plaatwerk helemaal wind-en tochtvrij afdichten. De mijten heb ik toen op verschillende plekken in de schuur uitgezet, zodat ze ongestoord hun werk konden doen. Nadeel is ook hier weer dat je het nachthok gewoon 6 weken niet echt schoon kunt maken.

Het resultaat was echter wel dat de vogels in alle rust op stok zaten.

 Eindconclusie;       

Als u mij vraagt werkt het; dan is het antwoord ja, het helpt zelfs uitstekend. 

Vraagt u mij; Kan het tijdens de kweek? Dan zeg ik nee, tenzij je de dosering heel goed kunt beïnvloeden, maar dat is gewoon heel lastig.

Doe je het na de kweek dan is het naar mijn mening ideaal om mee te werken.

Tegenwoordig maak ik mijn hokken schoon met Dusty; Een goedkoop schoonmaak(ontvettingsmiddel) voor kookplaten, aanrechten, afzuigers enz. Liter spuitfles kost nog geen
€ 3,00. Veel collega's zijn net als mij hier zeer tevreden over. Verder gebruik ik sinds kort 3 x in het jaar Noromectine. Dit is een vloeistof voor effectieve behandeling en bestrijding van inwendige-en uitwendige parasieten bij niet melkgevend rundvee. Met een wattenstaaf een tip onder een vleugel is voldoende. Gegarandeerd 3 maanden zonder bloedluis. 

 

     

Fred Horst